ΚΟΣΜΟΣ

Ζάιμπερτ για Die Welt: Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση

Ζάιμπερτ για Die Welt: Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση
Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images/Ideal Image

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και πως ό,τι έχει η Γερμανία να συζητήσουμε με την χώρα, το συζητάει με την κυβέρνησή της και τους συνεργάτες της εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Die Welt που ήθελε την γερμανική πρεσβεία της Αθήνας να έχει υποβάλει έκθεση στην οποία περιγράφει την Ελλάδα ως "ακυβέρνητο καράβι".

Ο κ. Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν έχει υπόψη του την εν λόγω έκθεση, αλλά και ότι δεν θα έκανε αναφορά σε εσωτερικές εκθέσεις, ενώ αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρθηκαν στην καλη σχέση και την τακτική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Ερωτηθείς για το εάν το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ διασαφήνισε ότι δεν θα κάνει στη συνέντευξη Τύπου "κάποια εσωπολιτική αξιολόγηση" προσθέτοντας πως κατά τα άλλα, "το θέμα δεν είναι να είναι ευχαριστημένο κάποιο από τα κράτη - μέλη, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συνολικά".

"Αυτο συζητείται τακτικά, γι' αυτό υπάρχουν οι θεσμοί, γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup. Δεν κάνουμε εδώ διμερείς αξιολογήσεις", ανέφερε.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα, υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία της γερμανικής Κυβέρνησης και της ίδιας της πρεσβείας με τις ελληνικές αρχές ενώ χαρακτηρίζει «υποθετική εσωτερική αλληλογραφία», έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό Τύπο.

Παράλληλα, επισημαίνει τα επαινετικά λόγια του ομοσπονδιακού υπουργού κ. Στάιμαϊερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία. Σε αυτό το πνεύμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές", σημειώνει.

Από τη μεριά τους, πηγές του Μαξίμου με αφορμή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση επισημαίνουν την σημασία της σχετικής πρωτοβουλίας με την οποία διαψεύδεται το δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο.

Υπογραμμίζουν επίσης την αναφορά σε «υποθετική» εσωτερική αλληλογραφία, αλλά και την ρητή αναφορά στη στήριξη από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Στάινμάγερ και την γερμανική κυβέρνηση προς την ελληνική κυβέρνηση για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει δηλαδή τόσο αναφορικά με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος όσο και με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Χθες, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μίλησε για αμετανόητους εχθρούς της Ελλάδας που παραπληροφορούν αναφερόμενο σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt που χαρακτήριζε καταστροφικό το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ