ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Πολύ καλές οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ: Πολύ καλές οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
KCNA via REUTERS

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου «πηγαίνουν καλά» και τα έβαλε μ' αυτούς που εξέφρασαν αμφιβολίες για την πρόοδο αυτών των διαβουλεύσεων.

«Πολλές καλές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα -- πηγαίνουν καλά! Στο διάστημα αυτό, όχι εκτοξεύεις πυραύλων ούτε πυρηνικές δοκιμές εδώ και 8 μήνες. Όλη η Ασία είναι ενθουσιασμένη. Μόνο το Κόμμα της Αντιπολίτευσης, που περιλαμβάνει τα Fake News, παραπονιέται. Αν δεν ήμουν εδώ, θα ήμασταν τώρα σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα!», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Η ιστορική χειραψία τους δεν έχει προς το παρόν οδηγήσει ούτε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε στις ακριβείς διαδικασίες για τη διάλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλοστασίου, όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου στη Βόρεια Κορέα για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Κορέα;

Τις τελευταίες ημέρες, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα διάφορες ανώνυμες πηγές ανέφεραν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα θα επιχειρήσει να κρύψει ένα μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει την παραγωγή πρώτης ύλης για τα πυρηνικά της όπλα σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες τους τελευταίους μήνες και ενδέχεται να αποπειραθεί να κρύψει τις εγκαταστάσεις αυτές, ενόσω θα επιδιώκει να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον στις επικείμενες διμερείς συνομιλίες για το οπλοστάσιό της, δήλωσαν Aμερικανοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το δίκτυο αναφέρει ότι αυτή που περιγράφει ως την πιο πρόσφατη εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μοιάζει να αντικρούει την αίσθηση που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επικαλούμενο πέντε αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει, το NBC αναφέρει πως πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, παρότι διεξήγαγε εντατικές διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε τη Δευτέρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτά τα δημοσιεύματα.

«Πιστεύω πως έχουν συμβεί ορισμένα πράγματα. Πρώτον, δεν παρακολουθήσαμε κάποια εκτόξευση πυραύλου στη διάρκεια των οκτώ τελευταίων μηνών», δήλωσε η Σάρα Σάντερς αναφερόμενη στην προηγούμενη στάση της Βόρειας Κορέας, η οποία πραγματοποιούσε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

«Δεν είδατε πυρηνικές εκρήξεις και, για μια φορά ακόμη, οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται», συνέχισε. «Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες, όμως μπορώ να σας πω ότι συνεχίζουμε να καταγράφουμε προόδους», διαβεβαίωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ