ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς: Δεν θα δεχτούμε συμφωνία για το άσυλο που είναι εις βάρος μας

Κουρτς: Δεν θα δεχτούμε συμφωνία για το άσυλο που είναι εις βάρος μας
REUTERS/Leonhard Foeger

Η Αυστρία δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της έπειτα από τον ενδο-γερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου. Αυτό αποσαφήνισε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και με τον προερχόμενο από τους Ελευθέρους υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο γεγονός ότι στον συμβιβασμό ανάμεσα στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ και στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα πρέπει να συναινέσει και το συγκυβερνών στην Γερμανία Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου Στράχε, ο οποίος διευκρίνισε πως «είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ υπογράμμισε πως «δεν θα επιτραπεί τίποτε από το οποίο προκύπτει ζημία για την Αυστρία».

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικαλέστηκε τις δηλώσεις της αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, η οποία χαρακτήρισε την συμφωνία Μέρκελ- Ζέεχοφερ, «ακάλυπτη επιταγή».

Υπονοώντας σαφώς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Χέρμπερτ Κικλ διατεινόταν πως «η Αυστρία δεν επιτρέπεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο βάρος από το κληροδότημα μίας λανθασμένης πολιτικής του καλωσορίσματος, που συνδέεται στην Ευρώπη με συγκεκριμένα ονόματα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ