ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγας που απέδρασε από τον ISIS: Παιδιά περιπολούν στους δρόμους με AK47

Πρόσφυγας που απέδρασε από τον ISIS: Παιδιά περιπολούν στους δρόμους με AK47
Universal History Archive/UIG via Getty Images/Ideal Image

Την ιστορία τη απόδρασης μιας οικογένειας από την αιματοβαμμένη Ράκα της Συρίας αποκαλύπτει το CNN φωτίζοντας πτυχές μιας φρικτής πραγματικότητας που βιώνουν οι τρομαγμένοι κάτοικοι της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόσφυγας που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ αποκαλείται Σουλεϊμάν (ψευδωνυμο) αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του μέσα στο σκοτάδι μαζί με τα τρία παιδιά του και τη γυναίκα του έχοντας συμφωνήσει με έναν λαθρέμπορο να μεταφέρει την οικογένειά του πέρα από τα σύνορα με την Τουρκία για λιγότερα από 500 δολάρια, χρήματα πολλά όμως για κάποιον που ζει με 150 δολάρια το μήνα.

Το μονοπάτι προς την ελευθερία περνάει μέσα από χωράφια -ώστε να αποφύγουν τα σημεία ελέγχου του ISIS- τα οποία όμως ήταν απαραίτητο να διαβούν ήσυχα γιατί εάν συλλαμβάνοντο η τιμωρία θα ήταν πολύ σκληρή.

Ο πρώην δάσκαλος ζει τώρα με σχετική ασφάλεια στην Τουρκία με τη γυναίκα και τα παιδιά του έχοντας οριστικά διαφύγει. Μίλησε στο CNN αποκλειστικά για τον τρόμο της ζωής στη Ράκα: από την τρομοκρατία στους δρόμου από τον ISIS και τους βομβαρδισμούς μαχητικών αεροσκαφών διαφορετικών κρατών.

Είναι σαφές ότι το CNN δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τη μαρτυρία του Σουλεϊμάν ενώ δεν έχει χρησιμοποιήσει το επίθετό του για την προστασία του.

Δείτε το βίντεο με τον πρόσφυγα που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ονομάζεται Σουλεϊμάν

Ο Σουλεϊμάν υποστήριξε την εξέγερση κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά τα χρόνια που πέρασαν υπό την κατοχή του ISIS τον έκαναν να αποφασίσει ότι τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του δεν μπορούσαν άλλο να περιμένουν.

"Έφυγα από τη Ράκα για τα παιδιά μου. Οι ζωές του καταστρεφόντουσαν", είπε. "Ήρθα στην Τουρκία για να χτίσω ένα νέο μέλλον για αυτά και για να διαγράψω όλα όσα είδαν".

Μιλώντας για τη ζωή στη Ράκα, ο Σουλεϊμάν τη "ζωγραφίζει" με πολύ μελανά χρώματα. "Τα παιδιά μου κρύβονταν όταν έβλεπαν έναν μαχητή του ISIS. Σπανίως τους επέτρεπα να είναι στους δρόμους. Η γυναίκα μου έγινε φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι", τόνισε.

"Τα παιδιά μου αναγνώριζαν τα διαφορετικά μαχητικά"

Ειδικότερα για τα παιδιά του, οι περιγραφές είναι καταδεικτικές του βαθμού του τρόμου που δηλητηρίαζε τις ζωές τους.

"Άρχισαν να μιλούν για τις διαφορές που έχουν τα ρωσικά από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη", είπε. Κανένα δε από αυτά δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο, ή τουλάχιστον σε ένα κανονικό σχολείο.

"Πήγαν για μια εβδομάδα αλλά μετά αρνήθηκαν να ξαναπάνε", πρόσθεσε. Και συνέχισε: "Δεν υπάρχει εκπαίδευση. Παιδιά από τα 5 έως τα 11 είναι όλα στην ίδια τάξη. Οι δάσκαλοι δεν εμφανίζονται και τα μεγαλύτερα παιδιά ενοχλούν τα μικρότερα".

Αλλά και στο κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης η πραγματικότητα είναι αβάσταχτα ζοφερή.

"Μπορείς να υπολογίζεις σε έναν πολύ μικρό αριθμό γιατρών ο οποίος όμως προσφέρει τις υπηρεσίες του μόνο στο ISIS. Κάθε μέρα εκατοντάδες μαζεύονται για να λάβουν δωρεάν φαγητό. Δεν είναι πολλά. Στέκεσαι εκεί ταπεινωμένος προσπαθώντας να βρεις κάτι να φας", σημείωσε.

Όπως λέει ο Σουλεϊμάν, το ISIS προσφέρει τα πάντα δωρεάν σε ανθρώπους που αποφασίζουν να ενταχθούν στις τάξεις του. "Οι υπόλοιποι από μας δεν παίρνουν τίποτα. Δεν υπάρχει φαγητό, ρεύμα ή χρήματα. Οι άνθρωποι εντάσσονται στον ISIS λόγω πείνας", υποστηρίζει.

Αλλά δεν μένουν μόνο εκεί, λέει ο Σουλεϊμάν, καθώς επιτίθενται λεκτικά στις γειτονιές τους, φωνάζοντας "είστε μαζί μας ή εναντίον μας".

Οι αυξανόμενες αεροπορικές επιθέσεις που στοχεύουν στην παραγωγή πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους έχουν αυξήση συνακολούθως και την τιμή της βενζίνης για τα αυτοκίνητα και του γκαζιού για τη μαγειρική. Η ηλεκτροδότηση διαρκεί για περίπου 12 ώρες περίπου την ημέρα.

"Λίγοι οι μαχητές του ISIS που σκοτώνονται από βόμβες"

Αναφορικά με την επίδραση των βομβαρδισμών ο Σουλεϊμάν ανάφερε ότι δεν είναι μεγάλη καθώς οι περισσότερες περιοχές είναι άδειες ή το ISIS τις εκκένωσε πριν αυτοί γίνουν.

"Γενικά, οι βομβαρδισμοί σκοτώνουν σχετικά μικρό αριθμό μαχητών του ISIS. Όταν είμασταν στη Ράκα για παράδειγμα, το δικαστικό μέγαρο είχε χτυπηθεί τρεις φορές. Ήταν άδειο".

Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι τζιχαντιστές εγκατέστησαν σειρήνες σε κάθε υψηλό κτίριο για να τους προειδοποιούν για μαχητικά αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. "Φοβούνται πολύ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γιατί είναι πολύ ακριβή και η πλειοψηφία των μαχητών σκοτώνται από αυτά".

Αμέσως μετά τους γαλλικούς βομβαρδισμούς, το ISIS έλαβε αυστηρότερα μέτρα αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου, υπό το φόβο ότι οι στόχοι τους μπορεί να μαθευτούν.

"Σήμερα υπάρχουν μόνο δέκα Internet cafe επομένως μπορούν να τα ελέγχουν στενά", είπε ο Σουλεϊμάν. "Φοβούνται ότι τα μέλη τους θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να αποκεφαλίζονται και να σκοτώνονται με την κατηγορία της κατασκοπίας".

Η αίσθηση της παράνοιας που κυριαρχεί στη Ράκα ξεπηδάει μέσα από την έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και στους γείτονες, πολλοί εκ των οποίων θεωρείται ότι θα μπορούσαν να ανήκουν στην μυστική υπηρεσία του ISIS.

Δεκάχρονα παιδιά κάνουν περιπολίες με αυτόματα όπλα

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν ξεπερνούν ηλικιακά τα 10 χρόνια, κάνουν περιπολίες στους δρόμους έχοντας λάβει εκπαίδευση από τα στρατόπεδα του ISIS.

"Μπορείς να δεις ένα 10χρονο παιδί να κρατά ρωσικό AK47. Είναι σουρεαλιστικό", είπε. "Αυτά τα παιδιά μπορούν να σου φωνάξουν και μερικές φορές σε σταματούν και δεν μπορείς να πεις τίποτα γιατί είναι μέλος του ISIS".

Ο Σουλεϊμάν ρωτήθηκε εάν μπορεί η συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξολοθρεύσει τον ISIS με αεροπορικές επιδρομές: "Όχι. Όχι μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς".

Ενώ σχετικά με την προσδοκία της συμμαχίας ότι οι Κούρδοι μαζί με τους Άραβες συμμάχους τους -στις χερσαίες δυνάμεις των οποίων προσφέρουν βοήθεια οι βομβαρδισμοί από αέρος- θα μπορέσουν τελικά να ανακαταλάβουν τη Ράκα, ο Σουλεϊμάν δεν χρησιμοποιεί τη λέξη "απελευθέρωση".

"Έχουμε μια παροιμία στη Συρία ότι η πιο γλυκιά επιλογή μεταξύ των δυο είναι πικρή. Οι Κούρδοι έχουν και αυτοί αναγκάσει τους Άραβες να διαφύγουν. Και οι δυο θα είναι κακή επιλογή για τους ντόπιους στη Ράκα", ανέφερε.

Πληροφορίες του CNN αναφέρουν ότι η Ράκα βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας με Κούρδους μαχητές να ενισχύουν την γραμμή του μετώπου τους

Πιεζόμενος να απαντήσει για το ποια προοπτική θα ήταν καλύτερη για εκείνον, μια διαβίωση υπό τον ISIS ή υπό τους Κούρδους, απάντησε ως εξής: "Δεν έχω απάντηση. Είναι δύσκολο γιατί οι Κούρδοι ανάγκασαν τους Άραβες να φύγουν. Είναι μια δύσκολη ερώτηση".

Μπορεί ο Σουλεϊμάν και η οικογένειά του να απέδρασαν από την κόλαση των τζιχαντιστών στη Ράκα όμως δεν έχουν διαφύγει τελείως τον ευρύτερο κίνδυνο, εντασσόμενοι πλέον στη μεγάλη προσφυγική "οικογένεια" του πληθυσμού που εποφθαλμιά την "ασφάλεια" της Ευρώπης.

"Θέλω να δω τα παιδιά μου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον και να λάβουν μια εκπαίδευση. Για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει κόσμο δίχως πόλεμο".

Το διάγγελμα Ομπάμα για την τρομοκρατική απειλή

O Μπαράκ Ομπάμα έστειλε χθες μήνυμα ενότητας στον αμερικανικό λαό αναφορικά με την απειλή της τρομοκρατίας σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε χτες βράδυ τηλεοπτικά από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο.

«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή, αλλά θα την ξεπεράσουμε», είπε τέσσερις ημέρες μετά το μακελειό στο Σαν Μπερναρvτίνο της Καλιφόρνιας.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν ένα τέμενος διαφορετικό από τα υπόλοιπα προχωρώντας σε κατάσχεση σφαιρών για καλάσνικοφ, προπαγανδιστικού βίντεο του Ισλαμικού Κράτους και παιδαγωγικού υλικού του μετώπου Αλ Νούσρα και διακόπτοντας τη λειτουργία του.

Αλλά και η βρετανική αστυνομία αντιμετωπίζει ως περιστατικό τρομοκρατίας την επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο από την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας άντρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ