ΚΟΣΜΟΣ

Νέα υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία: Ζευγάρι δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα

Νέα υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία: Ζευγάρι δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία, με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι το ζευγάρι που βρέθηκε αναίσθητο στην περιοχή Γουίλτσιρ δηλητηριάστηκε με τον ίδιο νευροτοξικό  παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον των Σεργκέι και Γιούλια  Σκριπάλ.

Το ζευγάρι -οι Τσάρλι Ρόουλι και Ντον Στούρτζες- νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Σάλισμπερι.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν παρουσίασε αντίστοιχα συμπτώματα στην περιοχή.

Μυστήριο, ωστόσο, παραμένει πώς το ζευγάρι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικο παράγοντα. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο στο παρελθόν του ζευγαριού ούτε μιλάει ανοιχτά για επίθεση εναντίον τους.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «παραμένει ασαφές εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα».

Η υπόθεση αυτή προβληματίζει από το Σάββατο τις βρετανικές Αρχές, που αρχικώς διερεύνησαν το ενδεχόμενο το ζευγάρι να κατανάλωσε κάποιο άγνωστο ναρκωτικό.

couple


Οι Τσάρλι Ρόουλι και Ντον Στούρτζες / Πηγή: Facebook

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», το ζευγάρι εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το σημείο όπου δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην πράκτορας και η κόρη του.

Μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Τσάρλι Ρόουλι και Ντον Στούρτζες δηλητηριάστηκαν από τον νευροτοξικό παράγοντα novichok.

Ο Neil Basu, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επιβεβαίωσε ότι την υπόθεση χειρίζεται πλέον η αντιτρομοκρατική.

«Τώρα προτεραιότητά μας είναι να ανακαλύψουμε πώς οι δύο αυτοί άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συμπληρώσω ότι η πολύπλοκη έρευνα της απόπειρας δολοφονίας των Γιούλια και Σεργκέι Σκριπάλ συνεχίζεται, καθώς οι ντετέκτιβ εξετάζουν όλα τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των υπεύθυνων για την απερίσκεπτη και βάρβαρη αυτή επίθεση».

Ωστόσο, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι Αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν εάν ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στη νέα αυτή υπόθεση προέρχεται από την ίδια παρτίδα του novichok, που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση Σκριπάλ.

Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων

Εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίας πρωθυπουργού δήλωσε στο CNNi ότι η Τερέζα Μέι και οι υπουργοί της αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα την υπόθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Ντάβιντ ανακοίνωσε πως συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων για να εξεταστεί η έκθεση του ζευγαριού στον νευροτοξικό παράγοντα.

Το συμβάν αυτό «ακολουθεί την θρασεία και βάρβαρη επίθεση η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο», ανέφερε ο Σατζίντ Ντάβιντ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) θα προεδρεύσω σε μια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων» τόνισε ο ίδιος.

Πριν από μερικούς μήνες, η Βρετανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κρυβόταν πίσω από τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, πυροδοτώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ