ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Γερμανία: Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
REUTERS/Francois Lenoir

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει «κάθε προσπάθεια» προκειμένου να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της πως το Βερολίνο θα αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες, προσπαθώντας να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον για δύο από τα ζητήματα που προκαλούν τριβές στις διμερείς σχέσεις.

Η Μέρκελ, απευθυνόμενη στα μέλη της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, της Μπούντεσταγκ, την Τετάρτη, τόνισε πως «αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε τη διένεξη αυτή ώστε να μην μετατραπεί σε ολοκληρωτικό (σ.σ. εμπορικό) πόλεμο. Η Γερμανία οπωσδήποτε δεσμεύεται σε αυτό, όπως και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όμως σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ προεξόφλησε: «θα ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος».

Πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί της Ε.Ε. σε ενδύματα τζιν, στο φυστικοβούτυρο, σε μοτοσικλέτες και άλλα ήδη, που επιβλήθηκαν σε αντίποινα για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπλέον δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν, τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

Στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη, η Μέρκελ επανέλαβε παράλληλα τη δέσμευσή της ότι ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για τις αμυντικές δαπάνες θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ως το 2024. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί κατά υπολογισμούς ειδικών με δαπάνες περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στον σημερινό αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας της (38,9 δισ. ευρώ), η Μέρκελ αναγνώρισε ότι «σε σύγκριση με το τι δαπανούν άλλες χώρες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, απέχει πολύ από το να αρκεί».

Το σχόλιο της Μέρκελ παρέπεμπε στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε πρόσφατα μια επιστολή σε χώρες-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για να επισημάνει ότι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με βάση τις δεσμεύσεις τους έναντι του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ