ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Ιδιαίτερα ανησυχητικό το τελευταίο περιστατικό με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ

Μέι: Ιδιαίτερα ανησυχητικό το τελευταίο περιστατικό με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ
REUTERS/Axel Schmidt

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπει κανείς δύο Βρετανούς πολίτες να δηλητηριάζονται από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Προφανώς είναι πραγματικά ανησυχητικό να βλέπουμε δύο ακόμα ανθρώπους να εκτίθενται στο Νόβιτσοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αστυνομία, το ξέρω, θα κάνει εξονυχιστική έρευνα», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους του Γούλτσιρ» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή όπου ζουν τα θύματα και συνέβη το πρόσφατο περιστατικό.

Οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι –ένας άνδρας και μία γυναίκα– στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, αφού δύο Βρετανοί πολίτες δηλητηριάστηκαν με την ίδια ουσία.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ