ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το δημοψήφισμα

Ζάεφ: Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το δημοψήφισμα
REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις δυσκολίες, σκιαγραφεί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 στις 10.00 το βράδυ.

Ειδικότερα, στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση μετά τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ο Ζόραν Ζάεφ ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα, την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του και την κύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Όπως είπε ο Φάνης Παπαθανασίου στην εκπομπή «Απευθείας», ο Ζάεφ αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο (όχι στις 16) και μία τον Οκτώβριο, αλλά και προαναγγέλλει ότι η κύρωση του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία της συμφωνίας για τον λαό και τη χώρα του και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει και τη στάση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες.

Επίσης, απαντά στο ερώτημα ποια από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό ήταν καθοριστική για τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ