ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Οι αρχές εκκενώνουν την περιοχή γύρω από το σπήλαιο για μια επικείμενη επιχείρηση διάσωσης

Ταϊλάνδη: Οι αρχές εκκενώνουν την περιοχή γύρω από το σπήλαιο για μια επικείμενη επιχείρηση διάσωσης
REUTERS/Tyrone Siu

Tα σωστικά συνεργεία προχώρησαν την Κυριακή (8/7) στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη όπου 12 αγόρια και ο προπονητής τους παραμένουν εγκλωβισμένα, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί μια «επιχείρηση διάσωσης».

«Αξιολογώντας τώρα την κατάσταση, είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε την περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης», είπε στο μεγάφωνο ο αστυνομικός διοικητής της Μάε Σάι, ο Κομσάν Σα Αρντλουαν. «Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται με την επιχείρηση διάσωσης, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε άμεσα από την περιοχή».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο όπου οι διασώστες εξακολουθούν να δίνουν «μάχη με το νερό και το χρόνο» για να σώσουν τα 12 παγιδευμένα αγόρια και τον προπονητή τους.

Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να φέρουν πίσω το έργο των σωστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά.

Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ένας πρώην κυβερνήτης της επαρχίας, που ηγείται των προσπαθειών, τόνισε ότι η «κατάλληλη η στιγμή» για τη διάσωση μπορεί να έρθει στις επόμενες δύο ή τρεις μέρες.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη με το νερό και το χρόνο», τόνισε σε δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ