ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωση των παιδιών από το σπήλαιο

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωση των παιδιών από το σπήλαιο
REUTERS/Soe Zeya Tun

Ξεκίνησε η δύσκολη επιχείρηση για την απομάκρυνση των παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη

«Εχθροί» των σωστικών συνεργείων είναι οι βροχοπτώσεις αλλά και η πτώση των επιπέδων του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά.

Οι διασώστες άρχισαν την αποστολή στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, σημειώνοντας πως:

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα. Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 Ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Tαϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε με τη σειρά του ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Το πρώτο παιδί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να βγει περίπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας γιατρός από την Αυστραλία, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε το βράδυ του Σαββάτου τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν πρώτα στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση διάσωσης.

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο.

Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να καθυστερήσουν το έργο των σωστικών συνεργείων και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των εγκλωβισμένων.

Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.

Προκλήσεις

Η περίοδος των μουσώνων στην Ταϊλάνδη διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Τους τέσσερις αυτούς μήνες, η στάθμη του νερού στην περιοχή Μάε Σάι -που βρίσκεται στα ορεινά σύνορα με την Μιανμάρ- μπορεί να ανέβει επικίνδυνα, πλημμυρίζοντας χωράφια και αποκόπτοντας ολόκληρα χωριά από τον πολιτισμό.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχει εγκλωβιστεί η ποδοσφαιρική ομάδα, λειτουργεί ως φυσικό αποχευτευτικό σύστημα της περιοχής. Τα αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους έχουν βρει καταφύγιο σε μια φυσική κοιλότητα, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για τα επίπεδα οξυγόνου στο χώρο.

Για να προσεγγίσουν το σημείο, οι δύτες πρέπει να κολυμπήσουν μέσα σε στενά περάσματα με σχεδόν μηδενική ορατότητα.

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα.

Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Επίσης, το νερό είναι θολό και παγωμένο και οι πεπειραμένοι δύτες πρέπει να προσέξουν πολύ ώστε να μην σκίσουν τη στολή τους στα βράχια…

Εκτός του καιρού, ακόμη μια πρόκληση αποτελεί το γεγονός πως τα περισσότερα από τα παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμπι, αν και τις τελευταίες ημέρες τα σωστικά συνεργεία έχουν προσπαθήσει να τους διδάξουν τα βασικά.

Επίσης, κανένα από τα 12 αγόρια δεν έχει επιχειρήσει κατάδυση στην ζωή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ