ΚΟΣΜΟΣ

Αγώνας δρόμου για τα σωστικά συνεργεία: Νέα πρόκληση οι έντονες βροχοπτώσεις

Αγώνας δρόμου για τα σωστικά συνεργεία: Νέα πρόκληση οι έντονες βροχοπτώσεις
EPA/RUNGROJ YONGRIT

Αντιμέτωπα με τα στοιχεία της φύσης βρίσκονται τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊλάνδη, που μετά από την «ανάσα» της διάσωσης των πρώτων τεσσάρων παιδιών ετοιμάζονται τώρα πυρετωδώς για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης.

«Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Κάνουμε αγώνα από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτών των δύο. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης» είπε νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής Narongsak Osotthanakorn.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν τώρα ένα μικρό «παράθυρο» για να ολοκληρώσουν τη διάσωση, καθώς ξεκίνησε βροχόπτωση που απειλεί όχι μόνο την έκβαση της επιχείρησης αλλά και την ασφάλεια των υπόλοιπων εγκλωβισμένων.

Η πρώτη πράξη του δράματος είχε αίσιο τέλος: Μετά από δύο εβδομάδες «θαμμένα» στο σκοτάδι, τα πρώτα τέσσερα παιδιά είδαν ξανά το φως της ημέρας. Η είδηση της πρώτης αυτής διάσωσης έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Ταϊλανδό επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, η αποστολή ανεστάλη για τη νύχτα. Η επόμενη φάση της διάσωσης θα αρχίσει ξανά στις 8 το πρωί τοπική ώρα, καθώς «χρησιμοποιήθηκε όλο το διαθέσιμο οξυγόνο» και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Όπως γνωστοποίησε ο Narongsak Osottanakorn, στην επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, ενώ οι διασωθέντες ανήλικοι - των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά - χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως – χωρίς να διασαφηνίσει, ωστόσο, αν κολύμπησαν ή αν μεταφέρθηκαν από τους δύτες, όπως είχε διακινηθεί νωρίτερα. Ο πρώτος μαθητής βγήκε από τη σπηλιά στις 5.40 το απόγευμα, τοπική ώρα.

GettyImages 986102134 copy

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ταϊλάνδης, η δεύτερη φάση της επιχείρηση διάσωσης θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί, τοπική ώρα - Linh Pham/Getty Images

Ταϊλάνδη: Αυτό είναι το πρώτο παιδί που διασώθηκε από τη σπηλιά

Και οι τέσσερις διασωθέντες μαθητές, αφού αξιολογήθηκε πρόχειρα η κατάσταση της υγείας τους από τους γιατρούς του αυτοσχέδιου ιατρείου που είχε στηθεί, μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο Chiang Rai, περίπου 80 χιλιόμετρα από το σημείο της επιχείρησης διάσωσης. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

19765981

Ασθενοφόρα περίμεναν έξω από το σημείο εξόδου ενώ με αεροδιακομιδή μεταφέρθηκαν τα τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο- Πηγή: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία επισπεύτηκε κατά τουλάχιστον δύο ώρες από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, πολλά σημεία του σπηλαίου ήταν ευκολότερα προσπελάσιμα.

Οι Ταϊλανδοί SEALS έδωσαν το στίγμα, ευχόμενοι μέσω Facebook «όνειρα γλυκά» σε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Με κομμένη την ανάσα

Η επιχείρηση διάσωσης, μία αποστολή υψηλού ρίσκου λόγω μορφολογίας εδάφους και καιρικών συνθηκών, οργανωνόταν επί ημέρες με τη συνδρομή ξένων και ντόπιων ειδικών.

Ένας γιατρός από την Αυστραλία, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε το βράδυ του Σαββάτου τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση. Στο σπήλαιο μπήκαν στις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) 13 έμπειροι ξένοι δύτες και πέντε μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης που, εκτός από το χρόνο, είχαν να αντιμετωπίσουν κι άλλες προκλήσεις όπως το σκοτάδι, το κρύο, τα στενά περάσματα αλλά και τον τρόπο που θα αντιδράσουν στη σκληρή και πολύωρη αυτή δοκιμασία τα ανήλικα παιδιά - κάποια από τα οποία δεν ξέρουν καν κολύμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ