ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» Σαλβίνι στα ξένα πλοία που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες

«Μπλόκο» Σαλβίνι στα ξένα πλοία που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες
REUTERS/Jon Nazca

Τα ξένα πλοία που συμμετέχουν στις «διεθνείς αποστολές» στη Μεσόγειο πρέπει να εμποδίζονται να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στα λιμάνια της Ιταλίας, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι, την Κυριακή.

Ο Σαλβίνι, το αφεντικό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, έχει ήδη κατ' ουσίαν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία των πλοίων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, διότι, όπως ερίζει, οι MKΟ συνεργάζονται με διακινητές.

«Αφού σταματήσαμε τα πλοία των ΜΚΟ, την Πέμπτη θα βάλω στο ευρωπαϊκό τραπέζι στο Ίνσμπρουκ την ιταλική απαίτηση να ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ η άφιξη στα ιταλικά λιμάνια πλοίων διεθνών αποστολών στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Σαλβίνι σε κείμενο που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Δυστυχώς οι ιταλικές κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών υπέγραψαν συμφωνίες (με αντάλλαγμα τι;) με βάση τις οποίες όλα αυτά τα πλοία μπορούσαν να ξεφορτώνουν μετανάστες στην Ιταλία. Με την κυβέρνησή μας, το τροπάρι έχει αλλάξει και θα αλλάξει» κι άλλο, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν την 11η Ιουλίου στην Αυστρία και κυρίαρχο ζήτημα του συμβουλίου θα είναι ξανά η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, που συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό των χωρών-μελών. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Σαλβίνι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA σημείωσε ότι η νέα αξίωση του Σαλβίνι διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την αποβίβαση, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στο λιμάνι της Μεσσήνης 106 μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από το Samuel Beckett, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιρλανδίας το οποίο συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση Σοφία.

Στη Μεσόγειο επιχειρούν πλοία που συμμετέχουν σε δύο αποστολές. Ο Σαλβίνι δεν διευκρίνισε σε ποια αναφερόταν, ή αν αναφερόταν σε αμφότερες. Η κυριότερη είναι η ναυτική επιχείρηση Σοφία, που άρχισε η ΕΕ το 2015 για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων. Τελεί υπό ιταλική διοίκηση και το αρχηγείο της βρίσκεται στη Ρώμη. Διεξάγεται επίσης η επιχείρηση Τρίτων, που άρχισε το 2014, υπό τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της FRONTEX. Σε αυτή την επιχείρηση συμμετέχουν επίσης σκάφη χωρών-μελών του NATO.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι δήλωσε στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ότι επισήμως, τα λιμάνια της χώρας δεν έχουν κλείσει για τις ΜΚΟ, μολονότι αυτό ακριβώς είναι το de facto αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησής του.

Ο Τονινέλι δικαιολόγησε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων λέγοντας στην Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο ότι η παρουσία τους κοντά στις ακτές της Λιβύης δίνει «κίνητρο στους διακινητές» και «κίνητρο για τις αποπλεύσεις» πλεούμενων με μετανάστες και πρόσφυγες.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει θέση σε εφαρμογή μια πολιτική με στόχο να εκμηδενιστεί ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που αποβιβάζονται στις ακτές της χώρας. Τον περασμένο μήνα, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών κατέστησε σαφές ότι θέλει ο FRONTEX να σταματήσει να επιχειρεί στη Μεσόγειο.

Οι αποστολές της ΕΕ έχουν συμβάλει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα, οι οποίοι σχεδόν όλοι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία.

Εκπρόσωποι τόσο του FRONTEX όσο και της ναυτικής αποστολής Σοφία δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν την αξίωση του Σαλβίνι.

Από το 2014, 650.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές, αν και κατά κανόνα στη συνέχεια κινούνται προς βορρά, προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Από την 1η Ιανουαρίου, στην Ιταλία έχουν αποβιβαστεί 16.687 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 11.000 από τη Λιβύη, αριθμός μειωμένος κατά 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οργανώσεις αρωγής και ο ΟΗΕ ζήτησαν την Παρασκευή από τη Ρώμη να αφήσει ανοικτά τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία που σώζουν πρόσφυγες και μετανάστες, διότι σε διαφορετική περίπτωση το ανθρώπινο κόστος θα είναι μεγάλο. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο ή να μείνουν παγιδευμένοι επ' αόριστον υπό απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, προειδοποίησαν.

Το συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της Πέμπτης αναγγέλλεται τεταμένο, κι όχι μόνο εξαιτίας της όλο και πιο σκληρής στάσης της Ιταλίας.

Η Γερμανία θέλει να γίνεται επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας μέσα σε 48 ώρες στα νότια σύνορά της με την Αυστρία και να επαναπροωθούνται όσοι μετανάστες και πρόσφυγες κρίνεται πως δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η Αυστρία από την πλευρά της λέει ότι ενδέχεται να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα νότια σύνορά της με την Ιταλία και τη Σλοβενία για να εμποδίζει μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν.

Η κυβέρνησης της Ιταλίας αρνείται μέχρι τώρα να πάρει πίσω τους μετανάστες που θα επαναπροωθούνται στα σύνορα της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ