ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε το β΄στάδιο της επιχείρησης διάσωσης των εγκλωβισμένων

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε το β΄στάδιο της επιχείρησης διάσωσης των εγκλωβισμένων
REUTERS/Soe Zeya Tun

Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης διάσωσης των οκτώ παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σπηλιά στη βόρεια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.  

Σχεδόν δύο ώρες μετά την επανέναρξη της επιχείρησης, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, πως μέλη των σωστικών συνεργείων μετέφεραν ένα άτομο με φορείο από το δίκτυο των σπηλαίων σε ένα από τα ασθενοφόρα που είναι από το πρωί στο σημείο. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για κάποιο από τα εγκλωβισμένα παιδιά.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της αποστολής εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες "θα υπάρξουν καλά νέα" και πρόσθεσε ότι "χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά".

Ακόμη σημείωσε πως η στάθμη του νερού δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς η χθεσινή βροχή δεν είχε επιπτώσεις στο εσωτερικό της σπηλιάς.

Σύμφωνα με το CNNi τουλάχιστον πέντε ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή, καθώς οι δύτες επιστρέφουν στην πλημμυρισμένη σπηλιά για να προσεγγίσουν τους οκτώ μαθητές και τον προπονητή τους.

Στις συναντήσεις τοπικών αξιωματούχων και ειδικών για τον τρόπο διεξαγωγής της δεύτερης φάσης διάσωσης που προηγήθηκε, κρίθηκε σκόπιμο οι δύτες να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κάτι που εξηγεί την καθυστέρηση στην έναρξη του β σκέλους της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους.

Τα τέσσερα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο χθες στις 17:40 τοπική ώρα--πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Μετά τον απεγκλωβισμό των 4 η επιχείρηση-- στην οποία συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί-- διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου σήμερα το πρωί.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.

Αγώνας δρόμου για τα σωστικά συνεργεία: Νέα πρόκληση οι έντονες βροχοπτώσεις

Παγκόσμια ανακούφιση


Χθες, η είδηση της επιτυχούς διάσωσης των πρώτων τεσσάρων παιδιών, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Το κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες, με τον ένα να προηγείται, κρατώντας τη φιάλη οξυγόνου και τον δεύτερο να ακολουθεί το παιδί, καθένα από τα οποία φορούσε μάσκα που κάλυπτε όλο το πρόσωπο.

diagramma

Πηγή: Twitter

Ήταν τέτοια η φόρτιση ώστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής των 3,2 μέτρων και καθώς έβγαιναν από το σπήλαιο, οι δύτες – σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Guardian – αγκάλιασαν τα παιδιά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ