ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Απεγκλωβίστηκε και έκτο παιδί

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Απεγκλωβίστηκε και έκτο παιδί
REUTERS/Athit Perawongmetha

Ακόμη ένα αγόρι, το έκτο, απεγκλωβίστηκε την Τρίτη από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπου παγιδεύτηκαν συνολικά 12 αγόρια και ο προπονητής τους. Η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης στο πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στα βόρεια της χώρας συνεχίζεται, προκειμένου να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια ακόμη έξι παιδιά και ο νεαρός προπονητής τους. 

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξεκίνησε ξανά το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από διακοπή αρκετών ωρών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της, κατά το οποίο απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια τα πρώτα τέσσερα αγόρια.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την επανέναρξή της έγινε γνωστό ότι απεγκλωβίστηκε ένα από τα αγόρια, το οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπως και τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν την Κυριακή.

Λίγο αργότερα, τα διεθνή μέσα μετέδωσαν πως διασώθηκε και έκτο παιδί από το πολυδαίδαλο σπήλαιο στο οποίο παγιδεύτηκαν συνολικά 12 αγόρια και ο προπονητής τους.

Στο δεύτερο σκέλος της επιχείρησης, συμμετέχει η ίδια διεθνής ομάδα δυτών με αυτούς που έκαναν τους απεγκλωβισμούς και την Κυριακή, με κάποιες προσθήκες.

Νωρίτερα,οι δύτες είχαν μπει και πάλι στο σπήλαιο για να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτούσε χρόνο, γι' αυτό και καθυστέρησε η έναρξη του β σκέλους της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους.

Τα τέσσερα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο χθες στις 17:40 τοπική ώρα--πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Μετά τον απεγκλωβισμό των 4 η επιχείρηση-- στην οποία συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί-- διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου σήμερα το πρωί.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ