ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η διάσωση των εγκλωβισμένων

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η διάσωση των εγκλωβισμένων
REUTERS/Soe Zeya Tun

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη, καθώς οι δύτες κατόρθωσαν να βγάλουν από το σπήλαιο με ασφάλεια και το ενδέκατο παιδί, τον 11χρονο Σανίν Γουίμπουνρανγκρουένγκ, που είναι και ο μικρότερος της ομάδας. Πλέον στη δαιδαλώδη σπηλιά παραμένουν ένα αγόρι και ο προπονητής και η επιχείρηση συνεχίζεται για να απεγκλωβιστούν και εκείνοι. 

Η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης, που αναμένεται να είναι και η τελευταία, ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης, για τον απεγκλωβισμό των αγοριών και του προπονητή τους που παραμένουν για 17η μέρα μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο.

«Και οι πέντε θα βγουν ταυτόχρονα σήμερα», είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης, εν μέσω επευφημιών και κραυγών χαράς από τους δημοσιογράφους και μέλη της αποστολής διάσωσης.

Συνολικά 19 μέλη της αποστολής διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, μπήκαν στον δαίδαλο των πλημμυρισμένων σπηλαίων για να απεγκλωβίσουν τα εναπομείναντα παιδιά και τον προπονητή τους.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής.

Στο μεταξύ, τα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Έτοιμοι να συνδράμουν στη διάσωση ο Ίλον Μασκ και το μίνι υποβρύχιό του

Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και επετράπη μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι να έλθουν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.

Ταϊλάνδη:Πρώτη συνάντηση των διασωθέντων με τους γονείς

Ο εφιάλτης για οκτώ από τα 12 παιδιά, που εγκλωβίστηκαν μαζί με τον προπονητή τους, σε έναν λαβύρινθο σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη, τελείωσε και πλέον οι διασωθέντες, βρίσκονται ασφαλείς σε νοσοκομείο της περιοχής.

Τα οκτώ παιδιά νοσηλεύονται σε μια απομονωμένη πτέρυγα, μέχρι να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση βακτηριακής φύσεως, όμως είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι σημείωσαν πως δεν έχουν πυρετό, αλλά έχουν αρκετή διάθεση για κουβέντα.

asas

Πηγή: Reuters

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα υποβάλλει σε μια σειρά από εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δείξουν αν κάποια από τα παιδιά έχουν μολυνθεί από βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον των σπηλαίων και μπορούν να είναι μεταδοτικά.

Ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών είναι τα παιδιά να έχουν προσβληθεί από την λεγόμενη νόσο των σπηλαίων, που προκαλείται από την εισπνοή σπόρων μύκητα, που υπάρχει στις εκκρίσεις των νυχτερίδων, που ζουν μέσα σε σπηλιές. Τα συμπτώματά της είναι πυρετός και βήχας, ενώ κάποιες φορές μπορεί να επηρεάσει και το αναπνευστικό σύστημα.

Πληροφορίες του CNNi αναφέρουν πως ένα από τα παιδιά έχει λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ ένα άλλο είχε χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, όμως η κατάσταση και των δύο βελτιώνεται. Και τα οκτώ φορούν γυαλιά ηλίου, προκειμένου να προστατευθούν τα μάτια τους, δεδομένου ότι πέρασαν πολλές μέρες σε βαθύ σκοτάδι.

Τα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν πρώτα την Κυριακή, είχαν την ευκαιρία να δουν ξανά τους γονείς τους, που τα επισκέφθηκαν για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά τους, ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να τα αγκαλιάσουν και να τα φιλήσουν. Η συνάντησή τους, έπειτα από τις 15μέρες αγωνίας, έγινε με ένα τζάμι να τους χωρίζει.

Οι γονείς και των 12 αγοριών, που εγκλωβίστηκαν στη σπηλιά στις 23 Ιουνίου, περιμένουν στωικά έξω από το σπήλαιο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα παιδιά τους μέσα σε αυτό, μέχρι να απεγκλωβιστούν όλοι με ασφάλεια, σε μια κίνηση αλληλοσυμπαράστασης και αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ