ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας για 4 μήνες: Η ατελείωτη «ομηρία» ενός Σύρου πρόσφυγα

Εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας για 4 μήνες: Η ατελείωτη «ομηρία» ενός Σύρου πρόσφυγα
twitter

Τέσσερις μήνες τώρα,  "σπίτι" του είναι το αεροδρόμιο της Μαλαισίας... Ως άλλος πρωταγωνιστής της ταινίας “The Terminal” με τον Τομ Χανκς, ο Σύρος Χασάν αλ Κοντάρ εξακολουθεί να παραμένει  εγκλωβισμένος στο κτίριο του αεροδρομίου στην Κουάλα Λουμπούρ "όμηρος" μιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα του. 

Η ιστορία του έγινε γνωστή όταν ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με τον ίδιο στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου βρίσκεται από τις 7 Μαρτίου.

Όπως λέει, τον απέλασαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μαλαισία το 2016, μόλις έχασε την άδεια εργασίας του. Ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν μπορεί να μπει στη Μαλαισία, ενώ και οι απόπειρές του να φτάσει στη Καμπότζη και στο Εκουαδόρ στάθηκαν επίσης μάταιες, με αποτέλεσμα να ζει στο αεροδρόμιο εδώ και μήνες, ελπίζοντας να βρεθεί σύντομα μια λύση που θα "λύσει" τα δεσμά του.

Πριν μερικούς μήνες, μίλησε στο BBC, και αγχωμένος έλεγε ότι έχει χάσει το μέτρημα των ημερών που βρίσκεται «κολλημένος» στο πουθενά. «Είμαι απελπισμένος για βοήθεια. Δεν μπορώ να ζήσω σε αυτό το αεροδρόμιο παραπάνω, η αβεβαιότητα με τρελαίνει. Νιώθω ότι έπεσα πολύ χαμηλά», τόνιζε, προσθέτοντας πως δεν έχει καταφέρει να κάνει μπάνιο, ενώ έχει ξεμείνει από καθαρά ρούχα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για «υπέρβαση» παραμονής, ενώ βρίσκεται σε μαύρη λίστα στη Μαλαισία και πλέον δεν είναι εφικτό να φύγει από το αεροδρόμιο και να ξαναμπεί στη χώρα.

Όταν τον απέλασαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μαλαισία, του χορηγήθηκε τουριστική βίζα για τρεις μήνες. Καθώς, όμως, ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει καλύτερη λύση, αγόρασε εισιτήριο αρχικά για το Εκουαδόρ με την Turkish Airways. Ωστόσο, όπως λέει, δεν του επέτρεψαν τελικά να μπει στο αεροπλάνο και βρέθηκε πάλι στο μηδέν. Τότε αποφάσισε να πάει στην Καμπότζη, ωστόσο κατά την άφιξή του, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, ενώ του κατάσχεσαν και το διαβατήριο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης στη Καμπότζη δήλωσαν στην Phnom Penh Post ότι οι Σύροι μπορούσαν να λάβουν βίζα κατά την άφιξή τους, αλλά αυτές επιστρέφονται αν δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

«Οι αρχές εδώ με ανακρίνουν και έχω συμπληρώσει κάποιες αιτήσεις» έλεγε πριν λίγο καιρό για την κατάστασή του, αλλά όπως σημείωσε δεν γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Κανείς δεν με συμβουλεύει για το πού μπορώ να πάω. Χρειάζομαι βοήθεια πραγματικά, γιατί πιστεύω ότιτα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Ο αλ Κοντάρ έφυγε από τη Συρία το 2006 για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία και επέστρεψε μια φορά το 2008 για να δει την οικογένειά του. Ακόμα εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκεί.

Όπως λέει δεν ήθελε να συμμετάσχει στην καταστροφή της Συρίας και να βάψει τα χέρια του με αίμα.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει την υπόθεσή του και βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του και με τις αρχές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ