ΚΟΣΜΟΣ

Χειρουργικής ακρίβειας πλήγματα στους τζιχαντιστές από τις ΗΠΑ

Χειρουργικής ακρίβειας πλήγματα στους τζιχαντιστές από τις ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου από επιχείρηση αμερικανικού ελικοπτέρου Mass Communication Specialist 1st Class Brett Cote/U.S. Navy via Getty Images/Ideal Image

Οι ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις τόσο στη Συρία όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Σομαλία, όπου έπληξαν στρατηγικούς στόχους. Αυτό συνέβη την Τετάρτη, όταν βομβάρδισαν και εξολόθρευσαν  δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για τον Abdirahman Sandhere, ο οποίος είναι γνωστότερος με το ψευδώνυμο "Ukash,"καθώς και άλλους δύο συμμάχους και συνεργάτες του στην οργάνωση Αλ-Σαμπααντ. Όλοι τους σκοτώθηκαν σε αμερικανική επιδρομή στη Σομαλία την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Το Αλ-Σαμπααντ είναι συμμαχική οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Σομαλία.

"Η εξόντωση του Ukash είναι ένα σημαντικό πλήγμα στο Αλ Σαμπααντ, ενώ συγχρόνως αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της επίπονης προσπάθειας που κάνει η αντικατασκοπεία μας, ο στρατός και οι εκπρόσωποι του νόμου", είπε ο Κουκ.

Σε μία άλλη αεροπορική επιδρομή, σκοτώθηκε στις 13 Νοεμβρίου ο δεύτερος στην ιεραρχία ηγέτης του ISIS στην Λιβύη, ο Abu Nabil, επίσης γνωστός ως Wissam Najm Abd Zayd al Zubaydi.

"Αν και δεν ήταν η πρώτη επιδρομή της αμερικανικής αεροπορίας στην Λιβύη, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη εναντίον ηγετικού στελέχους του ISIL στην χώρα. Αποδεικνύεται πως θα καταδιώξουμε τους ηγέτες της οργάνωσης, όπου κι αν βρίσκονται", είπε ο Κουκ χρησιμοποιώντας άλλο όρο για το Ισλαμικό Κράτος.

U.S. strikes kill leaders of Al-Shabaab and ISIS in Libya

Eric Bradner

ΔΗΜΟΦΙΛΗ