ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Πρόσκληση στην πΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες

ΝΑΤΟ: Πρόσκληση στην πΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών απευθύνει το ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και είπε πως το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

«Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την πΓΔΜ, με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα θέματα του πρώτου μέρους των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία για τον λαό της πΓΔΜ», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση «είναι δική τους».

Όπως ξεκαθάρισε, εάν ο λαός της γειτονικής χώρας δεν στηρίξει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, τότε η πΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι παρότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει όλες τις εθνικές διαδικασίες -μεταξύ των οποίων και η συνταγματική αλλαγή του ονόματος.

Tι αναφέρει το κείμενο της Συνόδου

Στο κείμενο της Συνόδου, οι αρχηγοί των κρατών της Νατοϊκής Συμμαχίας ανακοινώνουν την απόφασή τους να προσκαλέσουν την πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, αυτό θα συμβεί μόλις εφαρμοστούν όλες οι προκαθορισμένες εσωτερικές εργασίες.

To πλήρες κείμενο της παραγράφου που αναφέρεται στην πΓΔΜ, έχει ως εξής:

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ