ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πουτζντεμόν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία όχι όμως για εξέγερση

Ο Πουτζντεμόν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία όχι όμως για εξέγερση
REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων κεφαλαίων, όμως απέρριψε αίτημα να εκδοθεί με την αιτιολογία ότι εξεγέρθηκε κατά της εξουσίας της Μαδρίτης.

Πηγή στη νομική ομάδα του Πουτζντεμόν δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα εφεσιβάλει οποιαδήποτε απόφαση εκδοθεί από τη Γερμανία με οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στις Βρυξέλλες και αργότερα στη Γερμανία αφού ισπανικά δικαστήρια εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή του σχετικά με τον ρόλο του στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποστηρίζει πως αυτό ήταν παράνομο βάσει του ισπανικού συντάγματος.

«Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα το πρωί ότι επιτρέπεται η έκδοση με βάση την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων κεφαλαίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηριου του Σλέσβιχ Χολστάιν.

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν σύντομα αν θα εγκρίνουν την έκδοση του Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο κατά την είσοδό του στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ