ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών
REUTERS/Yves Herman

«Κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,, ερωτηθείς αν υπάρχει παρέμβαση της Ρωσίας στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ.

Όπως είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, η Βορειοατλαντική συμμαχία χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως πρόκειται για μια ευκαιρία για την πΓΔΜ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.

«Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Επίσης, σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ νωρίτερα, ότι έγινε μία «πολύ σοβαρή συζήτηση» για την κατανομή των βαρών μέσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ