ΚΟΣΜΟΣ

«Λευκή Βίβλος» Brexit : «Τέλος» η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων προς τη Βρετανία

«Λευκή Βίβλος» Brexit : «Τέλος» η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων προς τη Βρετανία
REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Τερματίζεται η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, όπως φαίνεται από τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» της κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο έγγραφο 98 σελίδων, που τιτλοφορείται «Η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.», τονίζεται ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί το «βάθος της σχέσης και οι στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτός είναι και ο λόγος που το Λονδίνο προτείνει τη χωρίς βίζα μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία και αντιστρόφως για σπουδές, τουρισμό και προσωρινή εργασία «υπό περιορισμένες και σαφώς ορισμένες συνθήκες».

Η «Λευκή Βίβλος» αφήνει «παράθυρο» και για την ελεύθερη μετακίνηση ειδικευμένων εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις σε Βρετανία και Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν το προσωπικό τους μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Λευκή Βίβλος, νεότερη εκδοχή της οποίας αναμένεται το φθινόπωρο, παρουσιάστηκε από τον νέο υπουργό Brexit Ντόμινικ Ράαμπ στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ