ΚΟΣΜΟΣ

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των 450 μεταναστών: Αποβιβάστηκαν στην Ιταλία

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των 450 μεταναστών: Αποβιβάστηκαν στην Ιταλία
EPA/FRANCESCO RUTA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αίσιο τέλος έλαβε η περιπέτεια των 450 μεταναστών που επέβαιναν σε δύο στρατιωτικά πλοία στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Ποτσάλο, αποβιβάστηκαν όλοι στην περιοχή από χθες, Κυριακή.

«Το τρομερό ταξίδι των μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονταν εδώ και μέρες σε δύο πλοία κοντά στο λιμάνι του Ποτσάλο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με την αποβίβασή τους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Αματούμα, ο δήμαρχος του Ποτσάλο, στη νότια Σικελία, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το πρακτορείο AGI.

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αποβιβαστούν οι μετανάστες ελήφθη μετά τη δέσμευση πέντε χωρών της ΕΕ - Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Γερμανία- να δεχθούν, έκαστη, 50 μετανάστες.

«Σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Ευρώπη», σχολίασε με ικανοποίηση η ιταλική κυβέρνηση.

Η Ιταλία διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για την έλλειψη αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, κρίνοντας ότι την έχουν εγκαταλείψει όσον αφορά τη διαχείριση της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στις ακτές της.

«Οι μετανάστες θα λάβουν κάθε απαραίτητη βοήθεια εν αναμονή της αποχώρησής τους για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", οι οποίες δέχθηκαν να τους υποδεχθούν, σχολίασε επίσης η ιταλική κυβέρνηση.

19797668

Πηγή: EPA/FRANCESCO RUTA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το χρονικό της περιπέτειας

Ένα ξύλινο πλεούμενο με 450 μετανάστες που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη εντοπίστηκε την Παρασκευή την αυγή σε διεθνή ύδατα, στη ζώνη επέμβασης της Μάλτας.

Σε ανταλλαγή μηνυμάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν μεταξύ των αρχών των δύο χωρών, η Ρώμη προσπάθησε την Παρασκευή να αναλάβει η Μάλτα την ευθύνη των μεταναστών αυτών.

Αυτή απάντησε σημειώνοντας ότι το σκάφος βρισκόταν πιο κοντά στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα απ' ό,τι στο έδαφός της, υπογραμμίζοντας ότι οι μετανάστες δεν ήθελαν τη βοήθεια της Μάλτας αλλά ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

Από το Σάββατο το πρωί, τα δύο στρατιωτικά σκάφη στα οποία μετεπιβιβάστηκαν οι μετανάστες παρέμεναν κοντά στις ακτές της Σικελίας εν αναμονή μιας οριστικής λύσης.

Οι ασθενείς, οι γυναίκες και τα παιδιά έλαβαν την άδεια των Αρχών να αποβιβαστούν σταδιακά το Σάββατο και την Κυριακή προτού δοθεί επίσης το πράσινο φως για την αποβίβαση και των ανδρών, αργά χθες το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ