ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μπουκάλι αρώματος ίσως λύσει το μυστήριο πίσω από τις δηλητηριάσεις από νόβιτσοκ

Ένα μπουκάλι αρώματος ίσως λύσει το μυστήριο πίσω από τις δηλητηριάσεις από νόβιτσοκ
REUTERS/Henry Nicholls

Σε ένα μπουκάλι αρώματος φαίνεται πως κρύβεται η απάντηση για το νέο «κρούσμα» μόλυνσης από τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στο Έιμσμπερι της Αγγλίας.

Σύμφωνα με δήλωση του αδελφού ενός εκ των δύο θυμάτων – να σημειωθεί πως η γυναίκα που είχε μολυνθεί απεβίωσε – ο άντρας είχε μαζέψει το μπουκάλι.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία έχει αποκαλύψει πως η χημική ουσία βρισκόταν σε ένα «μικρό μπουκάλι», αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του αδελφού του θύματος.

Ο Τσάρλι Ρόουλι και η σύντροφός του Ντον Στέρτζες εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα στις 30 Ιουνίου.

Βρετανία: Εντοπίστηκε σε μπουκάλι ο νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για φόνο μετά τον θάνατο της Στέρτζες στις 8 Ιουλίου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το περιστατικό συνδέεται με τη δηλητηρίαση με νόβιτσοκ του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι.

Την Παρασκευή η αστυνομία επανέλαβε την έκκλησή της προς τους πολίτες της περιοχής να μην μαζεύουν άγνωστης προελεύσεως αντικείμενα, περιλαμβανομένων των προϊόντων κοσμετικής.

Όπως είπε στο BBC News ο Μάθιου Ρόουλι, ο αδελφός του Τσάρλι «δεν είναι εκείνος που ήξερα», παρότι όπως πρόσθεσε, τώρα λαμβάνει στερεά τροφή.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης αρμόδιος για θέματα εσωτερικής επικαιρότητας του BBC, ο Ντάνι Σο, η πληροφορία για το μπουκάλι αρώματος πιθανόν να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τους ερευνητές που επιχειρούν να απομονώσουν την πηγή προέλευσης του νευροτοξικού παράγοντα και το πώς βρέθηκε εκεί.

«Από πού προήλθε, από πού αγοράστηκε, είναι κάτι πολύ σπάνιο, είναι κάτι ασυνήθιστο, είναι κάτι το οποίο αγοράστηκε από ένα συγκεκριμένο κατάστημα μια συγκεκριμένη περίοδο; Αυτό θα μπορούσε να είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την έρευνα, το να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον των Σκριπάλ και επίσης για την τελευταία αυτή επίθεση», εξηγεί ο Σο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ