ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η σχέση μας άλλαξε – Πούτιν: Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον

Τραμπ: Η σχέση μας άλλαξε – Πούτιν: Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον
REUTERS/Grigory Dukor

«Eξαιρετική» χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο που κέντρισε σήμερα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Οι δύο πρόεδροι, παρότι παραδέχτηκαν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας δεν είναι καλές, συμφώνησαν να κάνουν βήματα για περαιτέρω προσέγγιση και δεσμεύτηκαν να συναντηθούν ξανά. 

«Η σχέση μας άλλαξε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των επαφών τέθηκαν επί τάπητος «πολύ σημαντικά θέματα».

«Συμφωνήσαμε ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση» είπε ο κ. Τραμπ, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τα περί ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Τραμπ δήλωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η Ρωσία να προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος υπονόησε πως πιστεύει τον Ρώσο ομόλογό του και αποδέχεται πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, από πλευράς της Μόσχας. Ταυτόχρονα, όμως, «αδειάζει» και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επιμένουν ότι υπήρξε ρωσικός «δάκτυλος» στις εκλογές.

«Κάναμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε, επίσης, τον κ. Πούτιν «καλό παγκόσμιο ανταγωνιστή» -κάτι που διευκρίνισε πως ο ίδιος θεωρεί κομπλιμέντο.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε με τη σειρά του τις συνομιλίες «ειλικρινείς και χρήσιμες» ενώ και αυτός παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν μια «δύσκολη περίοδο».

«Αυτή η ένταση, αυτή η τεταμένη ατμόσφαιρα δεν βασίζεται σε κάποιον σοβαρό λόγο» υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Οι συνομιλίες αυτές αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση, νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον καλύτερα» είπε ο κ. Πούτιν, και συμπλήρωσε: «Δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, πως θεωρεί αναγκαία την εκκίνηση διαλόγου για την ισορροπία πυρηνικών όπλων.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η Μόσχα δεν παρενέβη ποτέ σε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών, «ούτε και θα το κάνει ποτέ».

«Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες» τόνισε ο κ. Πούτιν, λέγοντας ότι εάν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μιούλερ στείλει στη χώρα του επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους τότε η «Ρωσία θα το πράξει».

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ήθελε να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Τραμπ. «Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ» δήλωσε ο Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ