ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Να μην τελούν πλέον υπό ομηρία οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

Πούτιν: Να μην τελούν πλέον υπό ομηρία οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ
REUTERS/Grigory Dukor

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ δεν πρέπει να αφεθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στην προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

«Είναι αρκούντως σαφές σε μένα ότι πρόκειται μόνο για μια εσωτερική πολιτική διένεξη στις ΗΠΑ», είπε ο ρώσος πρόεδρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε 12 πράκτορες της ρωσικής κατασκοπείας πριν από τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι.

Αφού σημείωσε ότι «δεν γνωρίζει» τους πράκτορες αυτούς, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε: «ας μην αφήνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να τελούν υπό ομηρία εξαιτίας αυτών των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων».

Ανυπόστατες οι κατηγορίες της Αγγλίας

Αναφερόμενος στην ένταση με την Αγγλία, σχετικά με τις νέες δηλητηριάσεις με το νευροπαραλυτικό όπλο Ναβιτσόκ, που ακολούθησαν εκείνες του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας, η ευθύνη για τις οποίες επιρρίφθηκε από το Λονδίνο στη Μόσχα, ο Πούτιν επεσήμανε πως οι κατηγορίες είναι «ανυπόστατες».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει παρουσιάσει καμιά απόδειξη για την υπόθεση αυτή.

«Θα θέλαμε να δούμε τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά κανένας δεν μας παρουσιάζει» τέτοιες, επέμεινε ο Πούτιν.

«Δεν βλέπουμε παρά ανυπόστατες κατηγορίες — γιατί γίνεται με αυτόν τον τρόπο; Γιατί πρέπει να επιδεινώνονται οι σχέσεις μας εξαιτίας αυτής της ιστορίας;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία έτοιμη να παρατείνει τη Νέα START

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής ο Πούτιν αποκάλυψε ακόμη πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως η χώρα του είναι έτοιμη να παρατείνει τη Νέα START, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021.

«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παρατείνει αυτή τη συνθήκη, αλλά πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε για τις λεπτομέρειες, διότι έχουμε ορισμένα ερωτήματα να θέσουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας», είπε ο Πούτιν στο Φοξ μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

«Νομίζουμε ότι δεν τηρούν απόλυτα τη συνθήκη, αλλά για αυτό θα αποφανθούν ειδικοί», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η Νέα συνθήκη START, η οποία υπεγράφη την 8η Απριλίου 2010, προβλέπει ότι οι πυρηνικές κεφαλές και οι βόμβες που διαθέτουν οι δύο χώρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 1.550, περιορίζει τον αριθμό των διηπειρωτικών πυραύλων, των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια και των αεροσκαφών που φέρουν πυρηνικές βόμβες σε 700 και, επιπλέον, τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες αλλά δεν βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε 800.

Η συνθήκη είχε διάρκεια 10 ετών και μπορεί να παραταθεί για 5. Η Νέα START έδινε προθεσμία στα μέρη ως τον Φεβρουάριο φέτος για να περιορίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια στα επίπεδα που προέβλεπε.

Αμφότερα τα μέρη διαβεβαίωσαν ότι τηρούν τα όρια της Νέας START φέτος, αλλά η Μόσχα ήγειρε ερωτήματα για τις μετατροπές που έκαναν οι Αμερικανοί σε υποβρύχια και αεροσκάφη ώστε να φέρουν συμβατικά όπλα, εξηγώντας πως δεν έχει κανέναν τρόπο να επαληθεύσει εάν συνεχίζουν να μπορούν να φέρουν πυρηνικά.

Αν και ο Τραμπ επέκρινε τη συνθήκη, κάνοντας λόγο για μια κακή συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του, οι υποστηρικτές της επισημαίνουν ότι είναι σημαντική, διότι δημιούργησε ένα εντελώς νέο καθεστώς ελέγχων και επιτήρησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει ανταλλαγές δεδομένων, που επιτρέπουν σε κάθε μέρος να ελέγχει τη συμμόρφωση του άλλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ