ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Τόκιο και Βρυξελλών

Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Τόκιο και Βρυξελλών
Martin Bureau/Pool via Reuters

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα αναμένονται στο Τόκιο όπου θα υπογράψουν «ιστορική» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Ιαπωνία, στέλνοντας ένα μήνυμα κατά του προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την Ιαπωνία, Τουσκ και Γιούνκερ επισκέφθηκαν την Κίνα με την ευκαιρία της 20ής συνάντησης κορυφής ΕΕ-Κίνας με τον ίδιο στόχο, την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η πολυμερής συνεργασία δέχεται επίθεση, είναι μία άνευ προηγουμένου επίθεση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφύγουμε την σύγκρουση και το χάος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση του Τόκιο ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναγκάσθηκε να ακυρώσει το ταξίδι του εξαιτίας των πλημμυρών στην δυτική Ιαπωνία.

2018 07 17T083234Z 2081826622 RC1432A6E4A0 RTRMADP 3 JAPAN EU TRADE


Πηγή: Martin Bureau/Pool via Reuters

Η συμφωνία με την Ιαπωνία, η υπογραφή της οποίας είναι το επιστέγασμα των συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2013, είναι «ιστορική» και η σημαντικότερη που έχει ποτέ συνομολογηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Η συμφωνία, με την ονομασία Jefta (Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ιαπωνίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφορά μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγάλος νικητής των διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία καταργεί τους δασμούς για σχεδόν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις έπειτα από μεταβατική περίοδο.

Οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμβιβαστική συμφωνία για το ευαίσθητο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων που εισάγονται στην Ιαπωνία από τις χώρες της ΕΕ, επί των οποίων οι μεγάλοι ιαπωνικοί δασμοί θα μειωθούν σταδιακά.

Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους πέτυχαν την ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για την αυτοκινητοβιομηχανία τους, αλλά μόνο έπειτα από μία μεταβατική περίοδο πολλών ετών.

Η Jefta χαρακτηρίσθηκε από την ευρωπαία επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ ισχυρό μήνυμα κατά του αμερικανικού προστατευτισμού την στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν την στροφή του προστατευτισμού επιβάλλοντας δασμούς στους συμμάχους τους.

Τέτοιου είδους εμπορικές εντάσεις απειλούν να υπονομεύσουν σύντομα την οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ