ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο εύρημα: Βρέθηκαν σκελετοί από ανθρωποθυσίες στην αρχαία Μεσοποταμία

Σπάνιο εύρημα: Βρέθηκαν σκελετοί από ανθρωποθυσίες στην αρχαία Μεσοποταμία

Ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση του πολιτισμού 5.000 χρόνια πριν έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τουρκία, όπου εντοπίστηκαν ανθρώπινοι σκελετοί με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:

Πιστεύεται πως ήταν ένα από τα πιο πρώιμα δείγματα ανθρωποθυσιών στην αρχαία Μεσοποταμία, μία περιοχή όπου η ανθρωπότητα ανέπτυξε τα πρώτα πολύπλοκα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το εύρημα αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πώς οι άνθρωποι της εποχής έκαναν τη μετάβαση στον αστικό πολιτισμό.

180709092028 child sacrifice turkey 2 exlarge 169

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν συνολικά 10 ανθρώπινους σκελετούς, γυναικών και ανδρών ηλικίας μεταξύ 11 – 20 χρόνων. Ο τάφος αποτελείτο από έναν εσωτερικό θάλαμο που χωριζόταν από τον εξωτερικό με μία λίθινη πόρτα.

180709093839 child sacrifice turkey 5 exlarge 169

Οι οκτώ από τους σκελετούς βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλο στον εξωτερικό θάλαμο του τάφου ενώ οι άλλοι δύο που κατά τα φαινόμενα ανήκα σε παιδιά, εντοπίστηκαν στο εσωτερικό μέρος του τάφου, μαζί με ταφικά πολύτιμα αντικείμενα – κάτι που υποδεικνύει στους αρχαιολόγους πως πιθανώς επρόκειτο για νεκρούς υψηλής κοινωνικής τάξης.

180709093125 child sacrifice turkey 4 exlarge 169

Η Μπρένα Χάσετ, μία βιοαρχαιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, συνυπογράφουσα της έκθεσης για την ανακάλυψη, ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν την ανάλυση στους σκελετούς που μαρτυρούσαν έναν ιδιαιτέρως βίαιο θάνατο τουλάχιστον για τα δύο νεαρά άτομα που βρέθηκαν στον εξωτερικό θάλαμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ