ΚΟΣΜΟΣ

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες»: Οι «Αγριόχοιροι» περιγράφουν την περιπέτειά τους

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες»: Οι «Αγριόχοιροι» περιγράφουν την περιπέτειά τους
REUTERS/Soe Zeya Tun

«Τα αγόρια προσπάθησαν να σκάψουν για να βγουν… Τους είπα να μην φοβούνται και πως η στάθμη του νερού θα έπεφτε την επόμενη ημέρα. Είδαμε νερό να στάζει από τα τοιχώματα του σπηλαίου οπότε μείναμε κοντά σε αυτό το σημείο… Εκείνη την ώρα δεν φοβόμασταν, επειδή πιστεύαμε ότι το νερό θα υποχωρούσε και θα ερχόταν κάποιος να μας σώσει». Με τα λόγια αυτά, ο 25χρονος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας των «Αγριόχοιρων» περιέγραψε τις πρώτες ώρες που πέρασε με τα 12 παιδιά μέσα στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης.

Ο 25χρονος Ekkapol Chanthawong -γνωστός και ως Ake- και τα παιδιά πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο και παραχώρησαν την πρώτη συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Ντυμένοι με τις ποδοσφαιρικές τους εμφανίσεις, τα αγόρια και ο προπονητής τους φαίνονταν ήρεμοι και χαμογελούσαν σε δημοσιογράφους και φωτογράφους.

Όλα τα αγόρια είπαν τα ονόματά τους αλλά και τα ψευδώνυμά στους εκπροσώπους του Τύπου ενώ αποκάλυψαν και σε ποιες θέσεις παίζουν.

Στο πλευρό τους κάθονταν και οι δύτες της επίλεκτης ομάδας SEAL της Ταϊλάνδης, που έμειναν μαζί τους μέσα στο σπήλαιο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν μέχρι την δραματική διάσωσή τους.

Όπως εξήγησε ο προπονητής, προσπαθούσε συνεχώς να κρατάει το ηθικό των παιδιών ακμαίο…

«Το νερό ήταν καθαρό» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν είχαμε φαγητό, μόνο νερό πίναμε» είπε με παράπονο στη φωνή του ένα από τα παιδιά. Απαντώντας σε ερώτημα για το τι έκαναν για να καταπολεμήσουν την πείνα που αισθάνονταν ένα από τα αγόρια είπε: «Σκεφτόμουν το τηγανητό κοτόπουλο…».

Ένα από τα διασωθέντα παιδιά, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος είναι εκείνος που απάντησε στα αγγλικά στους βρετανούς διασώστες που εντόπισαν την ομάδα, περιέγραψε το «θαύμα» της διάσωσής τους.

Ο 14χρονος, όπως και κάποια άλλα μέλη της ομάδας, άκουσαν τις φωνές των δυτών από το βάθος της σπηλιάς.

Δεν μπορούσαν, όμως, να πιστέψουν ότι τους είχαν βρει τα σωστικά συνεργία. Τότε, ο 25χρονος είπε στους μικρούς ποδοσφαιριστές να κάνουν ησυχία και ζήτησε από ένα παιδί να φέξει με τον φακό…

Το αγόρι αυτό φοβήθηκε και έτσι, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον πήρε τον φακό και άρχισε να ψάχνει την επιφάνεια του νερού. Όταν είδε τους Βρετανούς δύτες, όπως λέει ο ίδιος, σοκαρίστηκε και το μόνο που σκέφτηκε ήταν να τους χαιρετήσει.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», είπε από την πλευρά του ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν.

Ο «βασιλιάς της σπηλιάς» και οι τύψεις

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες, οι δύτες κατάφεραν να εντοπίσουν την ποδοσφαιρική ομάδα μετά από αρκετές ημέρες.

Για τα παιδιά, που έπρεπε να κινούνται το δυνατόν λιγότερο μέσα στο σπήλαιο, οι ημέρες περνούσαν αργά… Ένας από τους δύτες, έπαιζε ντάμα με τα παιδιά για να τα απασχολεί. Ήταν, όμως, καλύτερος παίκτης και έτσι κέρδισε τον «τίτλο» ο «βασιλιάς της σπηλιάς».

Τόσο τα παιδιά, όμως, όσο και ο προπονητής τους αποκάλυψαν πως αισθάνονταν τύψεις για τον θάνατο του δύτη Σαμάν Κουνάν, ο οποίος πνίγηκε κατά την προετοιμασία της επιχείρησης διάσωσης.

«Αισθανόμαστε τύψεις που πέθανε» είπε ο προπονητής. Μάλιστα, όπως είπε, τα παιδιά έχουν γράψει μηνύματα αγάπης πάνω σε μια φωτογραφία του Κουνάν για να την δώσουν στην οικογένειά του.

«Θέλω να σου πω σ’ ευχαριστώ» είχε γράψει ένα από τα παιδιά, ενώ ένα άλλο αγοράκι ευχαριστούσε τον δύτη από τα «βάθη της καρδιάς του».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ