ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με τον σωματοφύλακα του Μακρόν που ξυλοκοπεί διαδηλωτή

Σάλος με τον σωματοφύλακα του Μακρόν που ξυλοκοπεί διαδηλωτή
REUTERS/Philippe Wojazer

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βίντεο ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Le Monde και παρουσιάζει τον υπεύθυνο ασφαλείας του Γάλλου προέδρου να ξυλοκοπεί άγρια διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Παρίσι. 

Ο σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν που αναγνωρίστηκε ως ο Αλεξάντρ Μπεναλά, παρουσιάζεται στο βίντεο να φορά παρανόμως αστυνομικό κράνος, να αρπάζει αρχικά μία γυναίκα και, στη συνέχεια, έναν άοπλο διαδηλωτή, τον οποίο σέρνει στην άσφαλτο και χτυπά επανειλημμένως με μπουνιές και κλωτσιές ενώ εκείνος είναι ανήμπορος να αντιδράσει.

Ο Μπεναλά, ο οποίος προηγουμένως εργαζόταν ως σωματοφύλακας και δεν ανήκε ποτέ στο αστυνομικό σώμα, είχε ζητήσει ρεπό για την «επίβλεψη των αστυνομικών επιχειρήσεων» κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρωτομαγιάς.

«Αυτό που είδα μπροστά μου, δεν ήταν φυσιολογικό. Ήταν ασυνήθιστο, δεν ήταν νόμιμο και δεν αφορούσε τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Είναι απαράδεκτο. Είμαι οργισμένος και θέλω να δω πράξεις από τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τη διοίκηση Μακρόν κατά αυτού του μέλους ασφαλείας του προέδρου», λέει ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για πιθανές κατηγορίες άσκησης βίας από δημόσιο λειτουργό καθώς και πλαστοπροσωπία και παράνομη χρήση αστυνομικών διακριτικών.

«Είμαι εδώ με τους ανθρώπους», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αρνούμενος να τοποθετηθεί επί του βίντεο και της εισαγγελικής έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ