ΚΟΣΜΟΣ

«Έμφραγμα» στον εναέριο χώρο του Βελγίου – Βλάβη στο σύστημα υπολογιστών καθηλώνει όλες τις πτήσεις

«Έμφραγμα» στον εναέριο χώρο του Βελγίου – Βλάβη στο σύστημα υπολογιστών καθηλώνει όλες τις πτήσεις
REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Χάος έχει προκληθεί στις αερομεταφορές του Βελγίου, καθώς λόγω ενός προβλήματος στο σύστημα υπολογιστών, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσαν πως κανένα αεροσκάφος δεν προσγειώνεται ή απογειώνεται σε και από κάθε αεροδρόμιο της χώρας. 

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του αεροδρομίου, μία βλάβη στο δίκτυο υπολογιστών επηρέασε το σύστημα δεδομένων πτήσης.

«Κάποια αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος ενώ σε άλλα απαγορεύσαμε την προσγείωσή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Belgocontrol.

Η Belgocontrol προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου επηρεάζει έξι βελγικά αεροδρόμια καθώς και όλα τα αεροπλάνα που πετούν σε ύψος έως 8.000 μέτρων. Πάνω από το ύψος αυτό, τα αεροπλάνα τα διαχειρίζεται ο πύργος ελέγχου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία. "Αυτό σημαίνει ότι ένα αεροσκάφος που συνδέει τη Δανία με την Ισπανία, για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα γιατί πετά σε μεγάλο ύψος", διευκρίνισε ο Κνιμπς.

Το φετινό καλοκαίρι παρατηρούνται πολλά προβλήματα στον ενάεριο χώρο και τα αεροδρόμια πολλών χωρών. Εταιρείες όπως οι easyJet, Ryanair, IAG και Lufthansa αναγκάστηκαν να ακυρώσουν περισσότερες πτήσεις απ΄ότι συνήθως, λόγω απεργιών ή δυσμενών καιρικών συνθηκών. Την Τετάρτη παρουσιάστηκαν προβλήματα στις πτήσεις από και προς τη Βρετανία αφού ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου Χίθροου εκκενώθηκε λόγω συναγερμού για πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, η εταιρεία British Airways αντιμετώπισε προβλήματα με το σύστημα πληροφορικής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ