ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί σε μέσα έναν χρόνο

ΗΠΑ: Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί σε μέσα έναν χρόνο
REUTERS/Leah Millis

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόουτς, εκτίμησε την Πέμπτη (19/7) ότι είναι μεν εφικτό από τεχνική άποψη η Βόρεια Κορέα να έχει εξαλείψει το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και να έχει καταστρέψει το οπλοστάσιό της μέσα σ' έναν χρόνο, αλλά συμπλήρωσε πως δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια του Aspen Security Forum στο Κολοράντο σχετικά με τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει αποπυρηνικοποιηθεί μέσα σ' έναν χρόνο, ο Κόουτς απάντησε: «Είναι εφικτό από τεχνική άποψη, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να γίνει».

«Πρόκειται για μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία απ' ό,τι νομίζει ο περισσότερος κόσμος», εξήγησε ο Κόουτς. Πρόσθεσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει «πει ξεκάθαρα πως αυτό είναι δύσκολο, ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα» και προέβλεψε ένα «πιο μακρύ χρονοδιάγραμμα».

Δεν έχει υπάρξει καμιά χειροπιαστή ένδειξη προόδου όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, τη 12η Ιουνίου. Ο Πομπέο επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι δύο πλευρές μοιάζουν να δυσκολεύονται να προχωρήσουν.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «καμιά βιάση» ούτε κάποιο «χρονικό όριο» στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Κόουτς υπογράμμισε την Πέμπτη πως πράγματι ο Κιμ έκανε τη δέσμευση ότι η χώρα του θα αποπυρηνικοποιηθεί, αλλά συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν να δουν τι θα πράξει.

«Δεν νομίζω πως πρέπει να προχωρήσουμε με βάση την υπόθεση πως όλα θα πάνε καλά», εξήγησε ο Κόουτς. «Αλλά μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε αυτό αντί δυνητικά να εμπλεκόμασταν σε πόλεμο με ένα κράτος που δυνητικά διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο κι έχει έναν κάπως ασταθή ηγέτη, οπότε γιατί να μην κάνουμε μια προσπάθεια;», συνέχισε.

Για τον Κόουτς, δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, αλλά δημιουργίας κατάλληλων μηχανισμών επαλήθευσης.

«Γνωρίζουμε, κι έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, τι κάνουν, και θα εγγυηθούμε ότι θα γίνει σωστά», πρόσθεσε.

Ο Κόουτς σημείωσε ακόμη πως οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας τηρούνται σε αδρές γραμμές, χάρη στην υποστήριξη της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων κρατών, κάτι που έχει μειώσει δραματικά τις βορειοκορεάτικες εξαγωγές και έχει φέρει τον Κιμ αντιμέτωπο με «μια δυνητική κατάρρευση της οικονομίας (της χώρας) του εάν δεν κάνει κάτι για να προχωρήσει» η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης.

Παρότι επανέλαβε την καταγγελία της Ουάσιγκτον πως έχουν γίνει ορισμένες μεταφορές καυσίμων από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα κατά παράβαση του εμπάργκο, ο Κόουτς έκρινε πως οι ποσότητες των προμηθειών αυτών δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε η βορειοκορεατική ηγεσία να μην αισθανθεί τις «συνέπειες των κυρώσεων» που εφαρμόζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ