ΚΟΣΜΟΣ

Beluga XL: Παρθενική πτήση για τη θηριώδη «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus

Beluga XL: Παρθενική πτήση για τη θηριώδη «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus
REUTERS/Regis Duvignau

Η ομοιότητα με το είδος του κήτους που «δάνεισε» το όνομά του, είναι εμφανής: Η νέα BelugaXL της Airbus ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη δοκιμαστική της πτήση και, μετά από τέσσερις ώρες και ένδεκα λεπτά στον αέρα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τουλούζης, καταχειροκροτούμενη από ένα κοινό περίπου 10.000 ανθρώπων - κυρίως εργαζομένων στην Airbus και υπεργολάβων του ευρωπαϊκού κολοσσού αεροναυπηγικής. 

 

Προτού ξεκινήσει τα ταξίδια της, το 2019, η Μπελούγκα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει περίπου 600 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων.

http 2F2Fcdn.cnn.com2Fcnnnext2Fdam2Fassets2F180719185318 02 beluga plane

F. Montet/Airbus

Το ντιζάιν δεν περνά απαρατήρητο: Το σχέδιο της χαμογελαστής φάλαινας προέκυψε… δημοκρατικά, μετά από «δημοσκόπηση», όπου οι 20.000 εργαζόμενοι της Airbus κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 6 προτεινόμενων σχεδίων. Το συγκεκριμένο συγκέντρωσε το 40% των ψήφων.

Στο Ελ. Βενιζέλος το γιγαντιαίο Beluga Airbus (pics)

Το μήκος του θηριώδους αεροσκάφους που είναι έξι μέτρα πιο μακρύ από τον «πατέρα» του, είναι 63 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερών του 60 μέτρα, διαθέτει δύο κινητήρες Rolls Royce Trend 700 και μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 53 τόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ