ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την Cambridge Analytica, η Crimson Hexagon: Άλλη μια εταιρεία στο «μικροσκόπιο» του Facebook

Μετά την Cambridge Analytica, η Crimson Hexagon: Άλλη μια εταιρεία στο «μικροσκόπιο» του Facebook
Pixabay

Στο «μικροσκόπιο» βάζει ακόμη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων έβαλε το Facebook, μετά από το σκάνδαλο μεγατόνων με την Cambridge Analytica.

Ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει να ερευνά τη δράση της εταιρείας Crimson Hexagon, με έδρα τη Βοστώνη.

Όπως ανακοίνωσε το Facebook, διερευνά εάν η εταιρεία έχει παραβιάσει τις πολιτικές διαμοιρασμού προσωπικών δεδομένων χρηστών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, η Crimson Hexagon έχει «συμβόλαια για να αναλύει δημόσιες πληροφορίες του Facebook για πελάτες, μεταξύ των οποίων μιας ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης με δεσμούς με το Κρεμλίνο αλλά και αρκετές αμερικανικές υπηρεσίες».

Τον Μάρτιο του 2017, το Facebook απαγόρευσε τη χρήση δεδομένων των χρηστών του από κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολούθησης, μετά από σχετικές πιέσεις οργανώσεων για την προστασία πολιτικών ελευθεριών.

«Δεν επιτρέπουμε στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν στοιχεία από το Facebook ή το Instagram για να δημιουργήσουν εργαλεία παρακολούθησης» τόνισε εκπρόσωπος Τύπου του Facebook την Παρασκευή.

«Λαμβάνουμε σοβαρά τις κατηγορίες αυτές και τις έχουμε μπλοκάρει μέχρι να ελεγχθούν» τόνισε ο ίδιος.

Στην ιστοσελίδα της, η Crimson Hexagon αναφέρει ότι χρησιμοποιεί βάση δεδομένων με πάνω από 1 τρισεκατομμύριο αναρτήσεις του Facebook, του Twitter και του Instagram. Την ίδια ώρα, «κομπάζει» ότι αναλύει περί τις 160 εκατ. φωτογραφίες κοινωνικών δικτύων ημερησίως.

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα προγραμματιστές και διαφημιστές ανά τον κόσμο. Παρότι απαγορεύεται οι πληροφορίες χρηστών να διαμοιράζονται σε κυβερνήσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι εταιρείες δεν μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα από τα δεδομένα αυτά και να τα μοιράζονται με επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ