ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Εκνευρισμός με τα ξένα ΜΜΕ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Εκνευρισμός με τα ξένα ΜΜΕ
REUTERS/Soe Zeya Tun

Κατηγορίες εναντίον ξένων δημοσιογράφων και ΜΜΕ εξαπέλυσαν οι Αρχές της Ταϊλάνδης, λέγοντας ότι χειρίζονται ανεύθυνα το θέμα της διάσωσης των «Αγριόχοιρων» από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ  και θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των 12 παιδιών.

«Μας λύπησαν ιδιαίτερα τα ξένα ΜΜΕ, που πιστεύαμε ότι κατανοούσαν καλά τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και τις τεχνικές προστασίας τους, αλλά τελικώς τα στάνταρ τους αποδείχτηκαν κατώτερα του αναμενόμενου» έγραψε στο Facebook ο Tawatchai Thaikyo, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος, προέτρεψε μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ να ακολουθούν τις ίδιους κανόνες με αυτούς που προβλέπονται για δικαστικές υποθέσεις.

Στην Ταϊλάνδη, οι ανήλικοι απαντούν σε ερωτήματα μόνο παρουσία ψυχιάτρου, ο οποίος μπορεί να τα προστατεύσει από τις «πληγές που έχουν ανοιχτεί στις καρδιές τους».

«Διανύουν μια ευάλωτη ηλικία και πρέπει να προστατευτούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Tawatchai Thaikyo.

Πριν από το εξιτήριο των 12 μικρών ποδοσφαιριστών από το νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές ζήτησαν από ξένους και ντόπιους δημοσιογράφους να μην ζητούν συνεντεύξεις από τα παιδιά για να προστατευτεί η ψυχική τους υγεία.

Την ίδια ώρα, η επαρχία Τσιανγκ Ράι εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι ο κυβερνήτης Prachon Prachsakul έχει αναθέσει σε μια ειδική ομάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο «επιβολής μέτρων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» των Αγριόχοιρων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συνεντεύξεις που πήραν ξένα ΜΜΕ από τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας “Αγριόχοιροι” μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο» υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση, που παράλληλα υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου περί προστασίας παιδιών τιμωρείται με πρόστιμο 1.800 δολαρίων ή φυλάκιση έως και έξι μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ