ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Σκάνδαλο μετά την «από λάθος» φυλάκιση άνδρα

Βραζιλία: Σκάνδαλο μετά την «από λάθος» φυλάκιση άνδρα
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Την κατακραυγή της κοινής γνώμης στη Βραζιλία προκάλεσε ο εφιάλτης ενός άνδρα, που παρέμεινε φυλακισμένος για μία και πλέον εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς τον μπέρδεψαν με έναν ύποπτο για ληστεία, υπό το πρόσχημα ότι ήταν επίσης φαλακρός και είχε «το ίδιο χρώμα δέρματος».

«Αυτό δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει ποτέ. Η κοινωνία είναι ρατσιστική και θα παραμείνει πάντα έτσι. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή…» δήλωσε ο Αντόνιο Κάρλος Ροντρίγκες, που μίλησε σε δημοσιογράφους μόλις αποφυλακίστηκε, την Παρασκευή το βράδυ.

Η αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξεκίνησε έρευνα «για την απόδοση ευθυνών».

Ηλικίας 43 ετών, ο Αντόνιο Κάρλος Ροντρίγκες συνελήφθη στις 13 Ιουλίου, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε μια ένοπλη ληστεία στο προξενείο της Βενεζουέλας.

Για την ταυτοποίησή του, οι αστυνομικοί στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε φωτογραφίες που είχε αναρτήσει ο 43χρονος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες συνέκριναν με ένα βίντεο από κάμερες ασφαλείας του προξενείου, όπου ο ύποπτος φορούσε γυαλιά ηλίου.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο G1, ο αστυνομικός που είχε αναλάβει την υπόθεση αναφερόταν στις ομοιότητες μεταξύ των δύο ανδρών, όπως στο «χρώμα του δέρματος, το σχήμα της μύτης και του προσώπου», όπως επίσης το γεγονός ότι και οι δύο ήταν φαλακροί και είχαν «μεγάλα αυτιά, μυτερά και πεταχτά».

«Πρόκειται για ένα τερατώδες λάθος. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναγνωρίσει τις διαφορές μεταξύ των δύο» είπε ο αδελφός του Ροντρίγκες στο G1.

Η ίδια η οικογένεια του 43χρονου πραγματοποίησε τη δική της έρευνα και κατάφερε να ανακαλύψει άλλα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που έδειχναν ότι ο ύποπτος, ο οποίος εμφανιζόταν στο βιντεοσκοπημένο υλικό του προξενείου βρίσκεται ήδη στη φυλακή, αφού είχε συλληφθεί λίγες ημέρες αργότερα για μια άλλη ένοπλη ληστεία.

Η αστυνομία παραδέχθηκε το σφάλμα της της, επισημαίνοντας ότι ο Αντόνιο Κάρλος Ροντρίγκες οδηγήθηκε «από λάθος» στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ