ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σύλληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανιστήρια σε κρατούμενο

Ρωσία: Σύλληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανιστήρια σε κρατούμενο
Pixabay

Οι ρωσικές συνέλαβαν έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους μετά την ανάρτηση βίντεο που δείχνει δέκα δεσμοφύλακες να βασανίζουν έναν κρατούμενο.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta ανέβασε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της, ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών, το οποίο δείχνει σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βασανίζουν ένα κρατούμενο κατά σειρά, χτυπώντας τον με γροθιές, κλωτσιές και με γκλοπ σε όλο του το σώμα, στο κεφάλι, στα χέρια και τα πόδια. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε φυλακές της πόλης Γιαροσλάβλ, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Μόσχας. Το βίντεο προκάλεσε τις αντίδραση των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι παρόμοιες συμπεριφορές εκ μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις ρωσικές φυλακές είναι συνηθισμένες αλλά σπανίως προκαλούν τέτοια κατακραυγή. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, υποστηρίζοντας ότι μεμονωμένες καταγγελίες κακομεταχείρισης κρατουμένων ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Οι ανακριτικές αρχές σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι οι δεσμοφύλακες συνελήφθησαν για «υπέρβαση καθήκοντος και χρήση βίας». Θεωρούν επίσης όλους τους συλληφθέντες ενόχους ενώ ανακρίνονται και άλλοι συνάδελφοι τους ως εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση.

Δεκαεπτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, δήλωσε ο περιφερειακός συνήγορος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σεργκέι Μαμπούριν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta, γράφει ότι το βίντεο τραβήχτηκε με βιντεοκάμερα, την οποία υποχρεούται να φέρει κάθε υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιθεώρησης Ποινών (είναι αρμόδια να επιθεωρεί την επιβολή ποινών σε καταδικασθέντες –σ.σ), ωστόσο οι ρωσικές αρχές δεν αναφέρουν ποιος τράβηξε το εν λόγω βίντεο.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta, αναφέρει το όνομα του κρατουμένου και γράφει ότι το βίντεο το πήρε από την δικηγόρο του Ιρίνα Μπιριουκόβα η οποία εργάζεται για την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Δημόσια Ετυμηγορία». Αναφέρει επίσης ότι η Μπιριουκόβα είχε αναφέρει στην εφημερίδα, ότι ο πελάτης της είχε υποστεί τα βασανιστήρια πριν ένα χρόνο. Η ίδια έχει εγκαταλείψει την Ρωσία, εξαιτίας των απειλών που άρχισε να δέχεται.

Οι ανακριτικές αρχές σύμφωνα με την εφημερίδα, άρχισαν να ερευνούν τις καταγγελίες για τις εις βάρος της απειλές, ενώ η οργάνωση «Δημόσια Ετυμηγορία» δήλωσε ότι επειδή υπάρχουν φόβοι για αντίποινα κατά της Μπιριουκόβα, η ίδια θα παραμείνει στο εξωτερικό έως ότου οι αρχές εγγυηθούν την προστασία της ίδιας και της οικογένειας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ