ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Βίαια επεισόδια στην ισπανική Θέουτα

Μαρόκο: Βίαια επεισόδια στην ισπανική Θέουτα

Περίπου 800 μετανάστες και πρόσφυγες άνοιξαν τρύπες σε φράχτες και εισήλθαν διά της βίας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στο Μαρόκο την Πέμπτη αναφέρουν οι ισπανικές αρχές.

Σύμφωνα με την Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) 602 μετανάστες μπήκαν σε ισπανικό έδαφος σε μια μαζική επίθεση σε περιφράξεις με συρματοπλέγματα λίγο μετά τα ξημερώματα.

Οι μετανάστες άνοιξαν τρύπες στους φράχτες και επιτέθηκαν με περιττώματα και ασβέστιο στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους κρατήσουν πίσω, δήλωσε η Guardia Civil. Επίσης, πέταξαν πέτρες στα οχήματα της αστυνομίας, σπάζοντας παράθυρα.

Η αστυνομία δήλωσε ότι 16 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ πέντε από τους 15 αστυνομικούς τραυματίστηκαν επίσης στο νοσοκομείο.

Ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει σε tweet ότι στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 132 μετανάστες, έντεκα από αυτούς είναι σοβαρά.

Το συμβάν κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ατζέντα της ισπανικής κυβέρνησης που είναι αντιμέτωπη με συνεχή κύματα μετανάστευσης στις μεσογειακές ακτογραμμές.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης φέτος η Ισπανία έχει δεχθεί περισσότερους από 22.700 μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από πέρυσι. Περίπου 20.000 από αυτούς έφτασαν σε ισπανικός έδαφος από τη θάλασσα.

Η Θέουτα είναι μια πόλη 18,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην Ισπανία αλλά βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και συνορεύει με το Μαρόκο. Χωρίζεται από την Ιβηρική χερσόνησο από το στενό του Γιβραλτάρ και αποτελεί το σύνορο της Μεσογείου και του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το Μαρόκο διεκδικεί τη Θέουτα μαζί με την ισπανική αυτόνομη πόλη της Μελίγια και έναν αριθμό νησιών της Μεσογείου, κάτι που οδήγησε την Ισπανία να υψώσει ένα φράχτη τριών μέτρων με συρματοπλέγματα γύρω από την πόλη.

Τα εδάφη της Μελίγια και της Θέουτα είναι σήμερα τα μοναδικά εδάφη Ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ