ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνάντηση Πενς με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας

ΗΠΑ: Συνάντηση Πενς με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας
REUTERS/Adriano Machado

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ την Παρασκευή (27/7) και εξήρε «τις ιστορικές μεταρρυθμίσεις» τις οποίες εφάρμοσε αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πενς επισήμανε τις προσπάθειες του Άμπι Αχμέντ για «τη βελτίωση της κατάστασης ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναμόρφωση του περιβάλλοντος για το επιχειρείν, και την ειρήνη με την Ερυθραία», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν τις αξίες που μοιράζονται οι χώρες τους» και τη «δέσμευσή τους να οικοδομήσουν μια ακόμη πιο ισχυρή εταιρική σχέση» το προσεχές διάστημα, κατά την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση του Άμπι Αχμέντ προώθησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους, χαλαρώνοντας τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία και συνάπτοντας συμφωνία ειρήνης με τον βόρειο γείτονα της Αιθιοπίας, την Ερυθραία, έπειτα από δύο δεκαετίες εχθρότητας.

Ο Άμπι Άχμεντ, 41 ετών, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του προκατόχου του εν μέσω των διαδηλώσεων εξαιτίας των καταχρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας και της οργής εξαιτίας της περιθωριοποίησης εθνικών ομάδων στη χώρα.

Ο Άμπι Άχμεντ αναμενόταν εξάλλου να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με μέλη της μεγάλης αιθιοπικής διασποράς στις ΗΠΑ, τα εμβάσματα των μελών της οποίας αποτελούν σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της χώρας του. Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τη Μινεάπολις και το Λος Άντζελες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ