ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ για δημοψήφισμα: Ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το μέλλον

Ζάεφ για δημοψήφισμα: Ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το μέλλον
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Κάλεσμα στους πολίτες της πΓΔΜ να πάνε στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας, απηύθυνε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, παρουσία σύσσωμης της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ χαρακτήρισε το επερχόμενο δημοψήφισμα ως μια ευκαιρία για τους πολίτες της χώρας να πάρουν μια ιστορική απόφαση, σημειώνοντας πως «όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε ευθύνες μας για το μέλλον του και το μέλλον της χώρας. Είναι δικαίωμά σας η ψήφος σας. Μην αφήσετε κανέναν να καταχραστεί το δικαίωμά σας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να αμφιταλαντευθούν για το αν πρέπει να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό, αλλά και για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο κι αν είναι αυτό, θα γίνει σεβαστό από την κυβέρνησή του, ενώ έκανε αναφορά και στο δημοψήφισμα του 1991, τονίζοντας πως ήταν «μια σημαντική απόφαση ενός μεγάλου έθνους που καθόρισε το μέλλον του ψηφίζοντας υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους. Δείξαμε τότε, ότι είμαστε ένα έθνος που αντλεί διδάγματα από την ιστορία για να μην επαναλάβει τα λάθη του».

Παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να κατανοήσει τη σημασία της ιστορικής συγκυρίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πόρτα είναι ανοιχτή».

«Ας αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας πούμε “ναι” στην εγγυημένη σταθερότητα και ασφάλεια μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ