ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεψαν το «βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών» από τον Κότσερ Μπίρκαρ

Έκλεψαν το «βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών» από τον Κότσερ Μπίρκαρ
EPA/Tania Rego

Θύμα ληστών έπεσε ο νικητής του «Μεταλλίου Φιλντς», το οποίο αποκαλείται συχνά το «βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών».

Λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε το σημαντικό αυτό βραβείο στον Κότσερ Μπίρκαρ, σε τελετή στο Ρίο ντε Τζανέιρο χθες Τετάρτη, ο μαθηματικός έπεσε θύμα επιτήδειων που του το έκλεψαν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπίρκαρ, Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράν που διδάσκει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είχε βάλει το χρυσό μετάλλιο, αξίας περίπου 4.000 δολαρίων, μέσα στον χαρτοφύλακα που είχε μαζί του, όμως λίγο αργότερα αντιλήφθηκε πως ο χαρτοφύλακας έκανε φτερά, εξήγησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στον εκθεσιακό χώρο Χιουσέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, βρήκαν άδειο τον χαρτοφύλακα σε ένα κοντινό κιόσκι. Η αστυνομία εξετάζει τα πλάνα του συστήματος βιντεοεπιτήρησης κι έχει εντοπίσει δύο πιθανούς υπόπτους.

«Η Διεθνής Ένωση Μαθηματικών λυπάται βαθιά για την κλοπή χαρτοφύλακα που ανήκε στον μαθηματικό Κότσερ Μπίρκαρ και περιείχε το Μετάλλιο Φιλντς (που έλαβε) στην τελετή το πρωί», ανέφεραν οι οργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή απονομής του βραβείου, που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένδειξη αναγνώρισης σημαντικών επιτευγμάτων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, έγινε στο νότιο ημισφαίριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ