ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Τουρκία: Σχέσεις οργής με φόντο την τύχη του πάστορα Μπράνσον

ΗΠΑ - Τουρκία: Σχέσεις οργής με φόντο την τύχη του πάστορα Μπράνσον
REUTERS / POOL

Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζουν να κινούνται εδώ κι ένα εικοσιτετράωρο οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, μετά και την απόφαση της Ουάσινγκτον και ειδικότερα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι κυρώσεις αφορούν ειδικότερα τους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει κατά τη σύλληψη και κράτηση του Μπράνσον.

Η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «αυτοί οι αξιωματούχοι υπηρετούν ως επικεφαλής τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών, που είναι υπεύθυνοι για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και πλέον στοχεύονται δυνάμει της Εκτελεστικής Διαταγής 13818 που αφορά στο μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων σε άτομα που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή διαφθορά».

Χαρακτηρίζοντας την επιμονή των τουρκικών αρχών να κρατούν τον Αμερικανό πάστορα ως «άδικη και λανθασμένη», η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι ο πάστορας Μπράνσον έκανε κάτι κακό».

Η ίδια, μάλιστα, μετέφερε στους εκπροσώπου του Τύπου τη βαθιά ενόχληση του προέδρου Τραμπ, επισημαίνοντας ότι «ο ίδιος και ο πρόεδρος Ερντογάν είχαν αρκετές ευκαιρίες, για να συζητήσουν το θέμα αυτό».

Στο θέμα της αμερικανοτουρκικής διένεξης, ωστόσο, παρενέβη και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

«Η αμερικανική κυβέρνησης επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία και θα συνεχίσει να τις εφαρμόζει μέχρι ότου ο Πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσουν τον Πάστορα Μπράνσον και να επιστρέψουν τον αθώο αυτό άνθρωπο πίσω στις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε την Τετάρτη στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, προκειμένου να του ζητήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» στην Τουρκία, «πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ΄οίκον περιορισμό και να επιστρέψει στο σπίτι του» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Εκνευρισμός στην Τουρκία

«Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία αναφορικά με τη δίκη του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος κατηγορείται ότι στήριξε την τρομοκρατία, είναι απαράδεκτες και θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να επιλύσει το ζήτημα με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

«Οι κερδοσκοπικές ενέργειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από την ανακοίνωση των κυρώσεων θα καταστούν άκυρες», σημείωσε.

Ο ίδιος είπε επίσης σε ανακοίνωση ότι η Τουρκία εργάζεται για να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση.

Κατακόρυφη πτώση για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο των 5 λιρών έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ, κάτω από τις 5 λίρες ανά δολάριο, με τις μετοχές να υποχωρούν σήμερα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη δίκη Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο των 5 λιρών έναντι του δολαρίου με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφορικά με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Άντριου Μπράνσον.

Σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,0630 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 2%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται πτωτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ