ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο ISIS έχει ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο

Γιατί ο ISIS έχει ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο
Κούρδος (;) αιχμάλωτος πριν την εκτέλεση από μαχητές του ISIS ISIS

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις συνήθως έχουν μία "ρηχή" παρουσία στο διαδίκτυο. Τούτο όμως δεν ισχύει για το Ισλαμικό Κράτος που είναι η οργάνωση με την πιο επιτυχημένη διαδικτυακή προπαγάνδα. 

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι, πώς οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ;

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel πίσω από την παροχή δικτύου βρίσκεται η Ευρώπη, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών. Όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ, ευρωπαϊκές εταιρίες δίνουν τη δυνατότητα στην οργάνωση να έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες για να συνεχίσουν την προπαγάνδα τους.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν, είναι εάν οι συγκεκριμένες εταιρίες ξέρουν ότι ανάμεσα στους «πελάτες» τους βρίσκονται και οι τζιχαντιστές.

Το Spiegel προχωρά ένα βήμα παραπάνω, καθώς υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η παροχή Ιντερνετ ενδέχεται να γίνεται εν γνώσει των εταιριών. Τούτο σημαίνει πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην παύση παροχής διαδικτύου στον ISIS. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, η τεχνολογία που χρειάζεται για να έχει κανείς διαδικτυακή πρόσβαση σε Ιράκ ή Συρία, πρέπει να αγοραστεί στην επαρχία Χατάι, στην Τουρκία κοντά στα συριακά σύνορα.

Άλλωστε υπάρχουν χιλιάδες δορυφορικά πιάτα που επιτρέπουν στους χρήστες την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση αυτή έχει εκτοξευθεί, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών απορρίπτουν τις επίγειες γραμμές δεδομένων.

Ο συνολικός εξοπλισμός φτάνει τα περίπου 500 δολάρια στη Συρία, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή οι χρεώσεις από τον εκάστοτε πάροχο.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, τα δορυφορικά πιάτα φτάνουν στη Μέση Ανατολή μέσω Ρότερνταμ, με περίπου 12 εκατομμύρια κοντέινερ να φεύγουν από το λιμάνι κάθε χρόνο, ενώ από τις εταιρίες που παρέχουν δορυφορική κάλυψη συγκαταλέγεται και μία γαλλική. Πρόκειται για τον γαλλικό όμιλο Eutelsat, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των εταιριών που προσφέρουν στους τζιχαντιστές τη δυνατότητα να συνεχίζουν την προπαγάνδα του τρόμου.

Το περιοδικό επικοινώνησε με την εταιρία, η οποία υποστήριξε ότι δε μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα τερματικά της και ότι δεν έχει επαφή με τους πελάτες.

Εντούτοις, το Spiegel εξηγεί ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθώς οι χρήστες για να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει μέσω GPS να δώσουν την ακριβή τοποθεσία τους.

«Τα στοιχεία GPS που έχει στην κατοχή του στο Spiegel από το 2014 και το 2015 ξεκάθαρα αποδεικνύουν ότι τα δορυφορικά πιάτα εντοπίζονται με ακρίβεια σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, πέρα από τη γαλλική εταιρία, η βρετανική Avanti Communications και η λουξεμβουργιανή SES, εικάζεται ότι «συνεργάζονται» με τις περιοχές που έχουν περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ