ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση της Τουρκίας
Η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την Παρασκευή (3/8) την επανεξέταση της αδασμολόγητης εμπορικής πρόσβασης της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά με βάση το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΣΠ), μετά την επιβολή από την Άγκυρα ανταποδοτικών δασμών αξίας 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, σε απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η υπηρεσία του μονίμου αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε ότι η επανεξέταση ενδέχεται να επηρεάσει εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ αξίας 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επωφελούνταν από το πρόγραμμα ΣΣΠ τον περασμένο χρόνο. Ανάμεσα τους, µηχανοκίνητα οχήµατα και εξαρτήματα, κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και προϊόντα από φυσικούς λίθους.
Μια εκπρόσωπος της USTR τόνισε ότι η επανεξέταση δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εναντίον δύο Τούρκων ανώτερων υπουργών.
Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι η επανεξέταση διεξάγεται έπειτα από ανησυχίες για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρόγραμμα.
Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουσχάρ Πεκάν δήλωσε στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών ότι η Άγκυρα θα ασκεί πάντα το δικαίωμά της να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια σε αθέμιτα εμπορικά μέτρα για να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα.
Η ανακοίνωση της USTR έγινε ώρες μετά τις νέες δεσμεύσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και του Τούρκου ομολόγου Μεβλούτ Τσαβούσογλου για προσπάθειες επίλυσης των διαφορών των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η Chiara Mastroianni για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το μουσικό υπερθέαμα «Dream Requiem»
16:50
Κόντρα Πλεύρη - Κωνσταντοπούλου για το μεταναστευτικό: «Και τον Θεμιστοκλή θα κατηγορούσατε για push back» - «Οι θέσεις σας είναι γνωστές»
16:43
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 115 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Ιανουάριο
16:36
Ζελέσνκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταλλάξει drones με πολωνικά μαχητικά
16:32