ΚΟΣΜΟΣ

«Ο γιος μου, Οσάμα μπιν Λάντεν»: Η μητέρα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σπάει τη σιωπή της

«Ο γιος μου, Οσάμα μπιν Λάντεν»: Η μητέρα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σπάει τη σιωπή της
EPA

«Ήταν ένα πολύ καλό παιδί και με αγαπούσε τόσο πολύ», λέει η Αλία Γκάνεμ, η μητέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν, που έσπασε τη σιωπή της για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και μιλά για τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Στην αποκλειστική της συνέντευξη στον Guardian, η μητέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν που ζει στην Τζέντα και πλέον διανύει την 7η δεκαετία της ζωής της, διηγείται την ιστορία σχεδόν από την αρχή, λέγοντας πως χώρισε με τον Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, όταν το μοναχοπαίδι τους, ο Οσάμα, ήταν μόλις τριών ετών. Ο πρώην σύζυγός της είχε αποκτήσει άλλα 53 παιδιά με κάποιες από τις 20 άλλες συζύγους του, πριν σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν ο Οσάμα ήταν 10 ετών.

Το μεγάλωμα το Οσάμα έγινε από την ίδια και τον δεύτερο σύζυγό της, Μοχάμεντ αλ Ατάς. «Ο Οσάμα ήταν καλό παιδί», λέει η μητέρα του και κατηγορεί τον Αμντουλάχ Αζάμ, ότι έκανε πλύση εγκεφάλου στο παιδί της και τον μύησε στον τζιχαντισμό, όταν αυτός ήταν μόλις 20 ετών.

Ενθυμούμενη τη στιγμή που έμαθε πως ο γιος της ήταν υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, η Γκανέμ, λέει πως είχε σοκαριστεί. «Όλοι νιώθαμε ντροπή για αυτόν και ξέραμε πως όλοι μας θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με φρικτές συνέπειες», όπως και έγινε, καθώς τα μέλη όλης της οικογένειας ανακρίθηκαν από τις σαουδαραβικές Αρχές, ενώ για μια περίοδο τους είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η μητέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν περιέγραψε και την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον γιο της. Ήταν το 1999, στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν, έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε δύο αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική που στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους.

Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με το CNNi, η μητέρα του προσπάθησε να τον πείσει να εγκαταλείψει τον δρόμο της τρομοκρατίας. Αυτό είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν, σημειώνοντας πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, έδειξε μεγάλο σεβασμό στη μητέρα του, αλλά της τόνισε πως δεν μπορούσε να σταματήσει τον αγώνα του.

Σήμερα, η Γκάνεμ, έχει συχνή επαφή με τις τρεις χήρες του γιου της, που επέζησαν από την επιχείρηση των αμερικανών πεζοναυτών το 2011, κατά την οποία έπεσε νεκρός ο γιος ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Όλες τους ζουν στη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

Osama bin Laden's mother breaks her long silence, By Peter Bergen, CNN National Security Analyst

ΔΗΜΟΦΙΛΗ