ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μία «τρομακτική σύγκρουση» μπορεί να προκαλέσει η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Μία «τρομακτική σύγκρουση» μπορεί να προκαλέσει η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ
REUTERS / SPUTNIK

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου Kommersant, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε σήμερα, δήλωσε ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Αυτό (η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ - σ.σ.) μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση, είναι ακατανόητο, γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό;» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Παράλληλα επεσήμανε ότι η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Γεωργίας και Νότιας Οσετίας το 2008, στην οποία ενεπλάκη η Ρωσία, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Δεν ήταν καθόλου αναπόφευκτη» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Στις 12 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Συμμαχίας να εντάξει τη Γεωργία στους κόλπους της, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα συντελεστεί αυτό. Πριν από δέκα χρόνια στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας είχαν δηλώσει ότι με την πάροδο του χρόνου η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία θα έβλεπε «εντελώς αρνητικά» την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη σ’ αυτό της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ