ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στο καθήκον για την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, μετά τη γέννηση της κόρης της

Επιστροφή στο καθήκον για την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, μετά τη γέννηση της κόρης της
REUTERS/Charlotte Greenfield

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν επέστρεψε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο για να προεδρεύσει του πρώτου της υπουργικού συμβουλίου περίπου έξι εβδομάδες μετά την γέννηση της κόρης της.

Οι υπουργοί χειροκρότησαν την Άρντερν κατά την είσοδό της στην αίθουσα του συμβουλίου. Εκείνη πήρε τη θέση της δίπλα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ουίνστον Πίτερς ευχαριστώντας τον που την αναπλήρωσε κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας που είχε.

Η Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι περιμένει το πρώτο της παιδί και γέννησε την κόρη της στις 21 Ιουνίου. Είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που γεννά και παίρνει άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Οι τελευταίες έξι εβδομάδες ήταν υπέροχες όχι μόνο λόγω της γέννησης της γερής κορούλας μας αλλά γιατί είχαμε το δώρο να έχουμε αυτό το υπουργικό συμβούλιο και μαζί τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας», είπε η Άρντερν.

«Είναι πράγματι πολύ ωραίο που επιστρέφω ανάμεσα σε όλους εσάς», δήλωσε στους συναδέλφους της, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η κόρη της Άρντερν δεν ήταν μαζί της στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί για να γίνει το κοινοβούλιο πιο φιλικό στα βρέφη, επιτρέπουν στη μικρή να είναι στην αγκαλιά της μητέρας της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην αίθουσα και να κολυμπά στην πισίνα του κοινοβουλίου.

Πολλοί θεωρούν ότι η εγκυμοσύνη της 38χρονης πρωθυπουργού αποτελεί πρόοδο για τις γυναίκες που έχουν ηγετικό ρόλο, όπως η γέννηση του παιδιού της κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πριν από την Τζασίντα, η Μπεναζίρ Μπούτο γέννησε το δεύτερο παιδί της, την κόρη της, ούσα πρωθυπουργός του Πακιστάν το 1990.

Η Άρντερν επέστρεψε επίσημα στη δουλειά την Πέμπτη από το σπίτι της στο Όκλαντ. Ταξίδεψε αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου την υποδέχτηκε μια χορωδία λυκείου στο αεροδρόμιο. Εκεί η Άρντερν μίλησε με τους δημοσιογράφους κρατώντας αγκαλιά το μωρό της που είχε αποκοιμηθεί. Η ίδια θέλησε να δείξει ότι είναι μια γυναίκα όπως όλες οι άλλες και με πολλά καθήκοντα. Αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά αρνείται να δίνει την εντύπωση μιας προσωπικότητας με υπεράνθρωπες ικανότητες.

Η Άρντερν, που θηλάζει το μωρό της, συνοδευόταν από τον σύντροφό της Κλαρκ Γκέιφορντ, ο οποίος έχει αναλάβει την πλήρη φροντίδα του παιδιού τους. Τα σχέδιά τους για το Σαββατοκύριακο ήταν μεταξύ άλλων η τοποθέτηση των βρεφικών επίπλων που το ζευγάρι προμηθεύτηκε από δεύτερο χέρι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. Είπε επίσης ότι θα πάει με την οικογένειά της στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ