ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γαλλίδες τα ‘βαλαν με τις... καρτ ποστάλ

Οι Γαλλίδες τα ‘βαλαν με τις... καρτ ποστάλ
REUTERS/Philippe Laurenson

Οι καρτ ποστάλ με «πρωταγωνίστριες» γυναίκες που φορούν μόνο τα μπικίνι τους, μάλλον θα αρχίσουν να «εξαφανίζονται» από τα γαλλικά παραθεριστικά θέρετρα, καθώς το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική.

Μια φεμινιστική οργάνωση μάλιστα επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβουν αυτές οι «σεξιστικές και συχνά πορνογραφικές» καρτ ποστάλ κι έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την απομάκρυνσή τους από τα καταστήματα όπου πωλούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Αυτές οι παραδοσιακές κάρτες είναι διαθέσιμες σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας», αναφέρει η οργάνωση Femmes Solidaires, προσθέτοντας πως «συμβάλλουν στην κουλτούρα των βιασμών, επιβάλλουν μια εικόνα εξευτελισμού των γυναικών και συμβάλουν στη νομιμοποίηση της βίας κατά των γυναικών».

Η οργάνωση απαιτεί να σταματήσει η εκτύπωση και η διάθεση των καρτών αυτών, και ζητά υποστήριξη στο αίτημά της από την Μαρλέν Σιαπά, την υπουργό υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων στη Γαλλία, η οποία ηγείται ενός «αγώνα» κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας.

Η εκστρατεία για την απομάκρυνση των καρτ ποστάλ με τις ημίγυμνες γυναίκες συμπίπτει με τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, κι ενώ το κίνημα #BalanceTonPorc γιγαντώνεται μετά και το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάνστιν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενδεικτικό του κλίματος, είναι και το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έκανε τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο οποίο μια 22χρονη φοιτήτρια δέχθηκε σωματική βία από έναν άνδρα, όταν αντέδρασε στη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε.

Λίγες μέρες αργότερα, στο γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο είναι πλέον παράνομη η σεξουαλική παρενόχληση και το… «καμάκι» στους δρόμους της Γαλλίας, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να ανέρχεται στα 750 ευρώ.

Οι φεμινίστριες πάντως επιμένουν πως, αν και η νομοθεσία είναι ένα σημαντικό βήμα, πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της παιδείας.

«Αν δεν δουλέψουμε για να αλλάξουμε το πώς σκέφτεται ο κόσμος, αυτός ο νόμος δεν θα είναι αποτελεσματικός», προειδοποιεί η Gwendoline Coipeault, μέλος της Femmes Solidaires και προσθέτει πως το να παρουσιάζονται οι γυναίκες ως καταναλωτικά αντικείμενα, τελικά οδηγεί στη βία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ