ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον
REUTERS/Yuri Gripas

Μια τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Τετάρτη (8/8) στην Ουάσινγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν για την αντιμετώπιση των εντάσεων στη σχέση των δύο νατοϊκών συμμάχων, που έχουν κλιμακωθεί από τις κρατήσεις Αμερικανών στην Τουρκία, εκ των οποίων και του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Μετά από συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας δεν υπήρξαν ενδείξεις επίτευξης κάποιας προόδου.

«Διεξάγαμε επιπλέον συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνάντηση.

Η λιτή ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι ο Σάλιβαν και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ που ηγείται της τουρκικής αποστολής «συζήτησαν μια ευρεία γκάμα διμερών ζητημάτων, ανάμεσά τους και του Μπράνσον».

Τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή τους από τη συνάντηση με τον Σάλιβαν.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η τουρκική αποστολή θα συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους του υπουργείου.

Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος την Τετάρτη λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ