ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 29 παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά λεωφορείου

Υεμένη: 29 παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά λεωφορείου
REUTERS/Naif Rahma

Τουλάχιστον 29 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών σκοτώθηκαν στην επίθεση κατά ενός λεωφορείου, στη βόρεια Υεμένη, όπως γνωστοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, ο συνασπισμός διεθνών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι διεξήχθη μια «νόμιμη» στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με απολογισμό της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 50 ανέρχεται και στους 77 ο αριθμός που τραυματίστηκαν.

«Οι σοροί 29 παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών» διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Σαανά, που λειτουργεί με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και «48 τραυματίες, μεταξύ αυτών 30 παιδιά», ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο απολογισμός αυτός της επίθεσης δεν είναι οριστικός, καθώς θύματα έχουν μεταφερθεί και σε άλλα νοσοκομεία.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των συρράξεων» τονίζει.

«Και πάλι, πολλά παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν σχολικό λεωφορείο στοχοθετήθηκε σε μια επίθεση στη βόρεια Υεμένη. Όλα τα παιδιά ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών. Άραγε ο κόσμος πραγματικά χρειάζεται να βλέπει περισσότερα αθώα παιδιά να σκοτώνονται για να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον σκληρό πόλεμο στην Υεμένη;» είπε με τη σειρά του ο διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) για τη Μέση Ανατολή, Γκέερτ Κάπελερ.

Με τη σειρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το συνασπισμό των διεθνών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να διερευνήσει τις αεροπορικές επιδρομές.

«Ασφαλώς μας ανησυχούν οι αναφορές για μια επίθεση που είχε αποτέλεσμα θάνατο αμάχων. Καλούμε τη σαουδαραβικό συνασπισμό να διεξάγει μια ενδελεχή και διαφανή έρευνα για το περιστατικό», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Ναουέρτ.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος στη χώρα μετρά ήδη 10.000 νεκρούς μετά την επέμβαση του συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015 και έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ