ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Οι Αρχές έδιωξαν μετανάστες από βουστάσιο και τους άφησαν άστεγους

Μάλτα: Οι Αρχές έδιωξαν μετανάστες από βουστάσιο και τους άφησαν άστεγους
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Η αστυνομία της Μάλτας προχώρησε σήμερα στην έξωση πολλών μεταναστών από ένα μετασκευασμένο βουστάσιο σε αγρόκτημα έξω από τη Βαλέτα, κλείνοντας το κτήριο, στο οποίο οι συνθήκες στέγασης είχαν χαρακτηριστεί απάνθρωπες, αλλά αφήνοντας άστεγους τους περισσότερους από τους μετανάστες.

Οι κυρίως Αφρικανοί εργάτες πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ τον μήνα για να ζουν στο κτήριο, το οποίο είχε χωριστεί σε μικρά δωμάτια με κρεβάτια.

Το αγρόκτημα, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, «στέγαζε παράνομα περισσότερους από 110 ξένους εργάτες σε απάνθρωπες συνθήκες... Οι εγκαταστάσεις ντους και αποχωρητηρίων αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε ο Τσαρλς Γκάφα, αξιωματούχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού.

Οι μετανάστες είπαν πως είχαν φθάσει στη Μάλτα με πορθμείο από την Ιταλία. Μερικοί είπαν σε ντόπιους δημοσιογράφους ότι μετακομίζουν σε φίλους, όμως περίπου 80 δήλωσαν πως δεν έχουν πουθενά να μείνουν και ζητούν βοήθεια.

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει ότι το αγρόκτημα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για τη στέγαση μεταναστών.

Το ίδρυμα Aditus, μια μαλτέζικη φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές για «σκληρή εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών εργατών στον γεωργικό τομέα, η οποία σε περιπτώσεις ισοδυναμούσε με καταναγκαστική εργασία, δουλεία και λαθραία διακίνηση ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση».

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού δεν θέλησε να σχολιάσει αμέσως.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μάλτα, όπως και η Ιταλία, αρνείται να παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε πλοία που διασώζουν πρόσφυγες οι οποίοι επιδιώκουν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ